Un armistiţiu precar care a intrat în vigoare duminică noaptea, între gruparea armată palestiniană Jihadul Islamic şi Israel, părea să fie respectat luni, după trei zile de ostilităţi soldate cu 44 de morţi palestinieni - inclusiv 15 copii - în atacuri israeliene în Fâşia Gaza, relatează AFP.
Acest armistiţiu - care a început în mod oficial duminică, la ora locală 23.30 (şi ora României), părea să reziste câteva ore mai târziu, iar niciuna dintre părţi nu denunţa vreo încălcare majoră a acordului.
Până cu câteva minute înainte de intrarea în vigoare a acordului, obţinut în urma unei medieri a Egiptului, armata israeliană a anunţat că a efectuat atacuri aeriene vizând poziţii ale Jihadului Islamic în Fâşia Gaza, ”ca reacţie faţă de lansarea unor obuze” către sudul Israelului, unde au răsunat sirene de alertă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Armata israeliană a anunţat că a efectuat ”ultimul” atac la ora locală 23.25 (şi ora României).
Gaza_ Airstrikes and rockets land shortly before ceasefire : Flames and smoke rise from the site of an Israeli airstrike in Khan Yunis in the southern Gaza Strip shortly before a ceasefire. Israel and Islamic Jihad militants on Sunday began a precarious truce aiming to pic.twitter.com/o3h4nJ5zgd
— worldnews24u (@worldnews24u) August 8, 2022
Preşedintele american Joe Biden a salutat duminică seara, într-un comunicat, acest armistiţiu şi i-a mulţiumit preşedintelui egiptean Abdel Fattah el-Sisi pentru rolul pe care l-a jucat Egiptul în negocieri.
El a cerut să se efectueze anchete cu privire la victime civile, pe care le-a catalogat drept o ”tragedie”.
Emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu Tor Wennesland a salutat, pe Twitter, armistiţiul, însă a a apreciat că ”situaţia rămâne foarte fragilă”. ”Înndemn toate părţile să respecte armistiţiul”, a subliniat el.
Biroul premierului israelian Yair Lapid, care a anunţat calendarul armistiţiului, a subliniat că Israelul ”îşi rezervă dreptul de a răspunde ferm oricărei încălcări”.
El a mulţumit Egiptului, un mediator istoric între israelieni şi grupări armate palestiniene, ”pentru eforturi”.
În Fâşia Gaza, în care este implantat, Jihadul Islamic a confirmat că ”va înceta ostilităţile” începând de la ora respectivă, dar a avertizat că îşi rezervă ”dreptul să răspundă oricărei (noi) agresiuni” israeliene.
Acordul prevede, între altele ”angajamentul Egiptului de a acţiona în favoarea eliberării a doi deţinuţi” din cadrul Jihadului Islamic în Israel, a anunţat gruparea palestiniană.
Duminică, 17 palestinieni - inclusiv nouă copii - au fost ucişi în raiduri la Jabaliya, un oraş în Fâşia Gaza, şi la Rafah, a anunţat Ministerul Sănătăţii al Hamas, o grupare armată aflată la putere în această enclavă viztă de o blocadă israeliană de peste 15 ani.
De la începutul operaţiunilor israeliene în Fâşia Gaza, vineri, ”44 de palestinieni au căzut martiri, inclusiv 15 copii”, iar ”360 au fost răniţi”, potrivit unui ultim bilanţ prezentat de minister, care anunţă că imobile întregii au fost distruse în atacuri.
Jihadul Islamic a lansat duminică salve de obuze către oraşe din Israel şi către Ierusalim, însă marea majoritate au fost interceptate de sistemul apărării antirachetă israelian, potrivit armatei.
Sirene de alertă au răsunat în mai multe oraşe - inclusiv la Tel Aviv şi Ashkelon (sud) -, anunţând tiruri de obuze, iar locuitori s-au retras în adăposturi.
Trei persoane au fost rănite în Israel în tiruri de obize, începând de vineri, potrivit salvatorilor.
Potrivit armatei israeliene, sute de obuze au fost trase din Fâşia Gaza începând de vineri, iar marea majoritate au fost interceptate.
Autorităţile israeliene au anunţat că unii dintre palestinienii ucişi ar fi murit în tiruri de obuz ratate ale Jihadului Islamic către Israel, care au căzut în enclava palestiniană.
În oraşul Gaza, directorul Spitalului al-Shifa a anunţat că instituţia are nevoie urgentă de medicamente şi electricitate.
Unica centrală electrică don Fâşia Gaza a fost închisă sâmbătă, din cauza lipsei de carburant, la patru zile după ce Israelul a închis punctele de trecere către enclavă după ce a invocat motive de securitate.
Armata israeliană şi-a prezentat operaţiunea pe care a lansat-o vineri drept un ”atac prevenitv” vizând Jihadul Islamic, în cursul căreia principalii conducători militari ai acesteia - Tayssir Al-Jabari şi Khaled Mansour - au fost ucişi, dar şi combatanţi din cadrul grupării.
Uciderea acestor comandanţi militari a fost confirmată de către Jihadul Islamic, o grupare clasificată drept ”teroristă” de către Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE).
Yair Lapid a catalogat atacul armat în care a fost ucis, sâmbătă, Khaled Mansour drept un ”rezultat extraordinar”.
Autorităţile israeliene şi-au justificat operaţiunea prin frica de represalii ale Jihadului Islamic, după arestarea lui Bassem al-Saadi, la 1 august, în Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de Israel.
Egiptul urmează să depună eforturi, în cadrul acordului armistiţiului, să obţină eliberarea lui al-Saadi şi altul lider al Jihadului Islamic, Khalil Awawdeh, deţinut într-o închisoare israeliană din decembrie 2021 potrivit Jihadului Islamic.
Aproximativ 40 de membri ai JIhadului Islamic au fost arestaţi în weekend de către forţe israeliene în Cisiordania.
Această confruntare armată între Israel şi Jihadul Islamic este cea mai gravă de la războiul Israelului cu Hamasul în mai 2021, care a durat 11 zile, s-a soldat cu 260 de morţi de partea palestiniană şi 14 de partea israeliană, inclusiv un militar, potrivit autorităăţilor locale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.