ONU a salutat proclamarea unor armistiţii în mai multe ţări aflate în război, în urma apelului său la încetarea luptei în faţa covid-19, o evoluţie pe cale să fie susţinută prin rezoluţii în Consiliul de Securitate şi în Adunarea Generală, relatează AFP.
Rând pe rând, armistiţii au fost evocate în ultimele zile în Filipine, Camerun, Yemen şi Siria.
Luni, secretarul general al ONU Antonio Guterres a lansat un apel solemn ”la un armistiţiu imediat, peste tot în lume”, în vederea salvării - în faţa ”furiei” covid-19 - a civililor celor mai vulnerabili în ţările aflate în conflict.
Un diplomat care a cerut protecţia anonimatului a dezvăluit joi că ”un proiect a circulat între cei cinci membri permanenţi (P5) ai Consiliului de Securitate privind impactul covid-19 asupra situaţiilor de pace şi securitate, pe agenda Consiliului de Securitate”.
”Unele ţări de la ONU se gândesc la un text vizând să susţină apelul lui Guterres”, a confirmat joi pentru AFP altă sursă diplomatică.
Potrivit unor surse concordante, Franţa se află la originea acestei iniţiative.
În noaptea de joi spre vineri, preşedintele francez Emmanuel Macron a evocat, pe Twitter, pregătirea unei ”noi iniţiative importante” împotriva pandemiei, în urma unei conversaţii la telefon cu omologul său american Donald Trump.
AFP scrie că era imposibil imediat să afle dacă această iniţiativă are o legătură cu textul aflat în discuţie la ONU.
Luni, un proiect al unei ”declaraţii” cu privire la covid-19, iniţiat de Estonia, s-a lovit de un zid, din cauza lipsei unui consens între cele 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate.
În aceeaşi zi, preşedinţia Tuniei, membră nepermanentă din ianuarie, a evocat, într-un mesaj postat pe Twitter, un proiect de ”rezoluţie a Consiliului de Securitate” privind coordonarea acţiunilor mondiale împotriva covid-19, în urma unei discuţii între preşedintele tunisian Kais Said şi Emmanuel Macron.
Între o Rusie reticentă ca acest Consiliu de Securitate să abordeze un subiect de sănătate şi Statele Unite, care ar putea insista asupra unei menţionări care să sublinieze că virusul vine din CHina, demersul se dovedeşte delicat în vederea adoptării unei rezoluţii într-o incintă în care există extrem de multe disensiuni de mulţi ani.
”MULTILATERALISM” ŞI ”DISCRIMINARE”
În paralel cu proesul din Consiliu, şase ţări - Elveţia, Singapore, Norvegia, Liechtenstein, Indonezia şi Ghana - au elaborat un proiect de rezoluţie la Adunarea Generală a ONU, au declarat surse diplomatice pentru AFP.
Acest proiect, tansmis joi preşedinţei Adunării, vizează să insiste mai ales asupra importanţei ”multiralismului şi cooperării internaţionale” împotriva covid-19, potrivit unor diplomaţi.
Spre deosebire de Consiliul de Securitate, rezoluţiile adoptate de Adunarea Generală (193 de membri) nu au caracter constrângător, însă au o puternică valoare politică, în funcţie de numărul de ţări care le aprobă.
Denunţând ”orice formă de discriminare, de rasism sau de xenofobie în răpunsul la pandemie”, în textul propus de cele şase ţări se subiliniază de asemenea asupra rolului central al ONU, iar în acest sens se poate susţine în mod implicit acţiunea secretarului general în vederea reducerii la tăcere a armelor.
Emisarul ONU în Yemen - o ţară devastată de un război de peste cinci ani - Martin Griffiths a salutat joi, într-un comunicat, ”răspunsurile pozitive” ale rebelilor huthi şi Guvernului yemenit în favoarea unui armistiţiu în vederea unei îmbunătăţiri a luptei împotriva covid-19 şi permiterii unei pauze umanitare.
El a reclamat ca ei să participe la o ”reuniune urgentă” pentru a concretiza armistiţiul.
”Primim favorabil armistiţiul temporar anunţat la 25 martie de către Forţele Apărării Cameruneze din Sud (Socadef)", a anunţat, la rândul său, la New York, un purtător de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.
El a salutat cu o zi înainte un armistiţiu temporar anunţat la 24 martie de către Partidul Comunist din Filipine împreună cu Guvernul filipinez.
Dujarric a salutat joi, în alt comunicat, ”declaraţia Forţelor Democratice Siriene (SDF) de la 24 martie” care susţine un armistiţiu şi ”angajamentul (FDS) de a evita acţiuni militare” în nord-estul Siriei.
”Secretarul general îndeamnă celelalte părţi în conflict să-i susţină apelul” la oprirea luptelor, a adăugat el.
Antonio Guterres speră ca aceste armistiţii ”să servească drept exemplu în lume, pentru a reduce la tăcere armele şi a reuni oamenii în faţa ameninţăării mondiale a covid-19”, a subliniat purtărorul de cuvânt.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...