Armata israeliană avansează în Fâşia Gaza, unde un nou atac a făcut zeci de morţi sâmbătă seara într-o tabără de refugiaţi, potrivit Hamas, în ciuda apelurilor la încetarea focului şi a disperării civililor palestinieni după 30 de zile de război, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul iordanian de Externe Ayman Al-Safadi a subliniat că lumea arabă vorbeşte "pe o singură voce" pentru a pune capăt războiului din Gaza, după o întâlnire sâmbătă la Amman cu omologul său american Antony Blinken, căruia i s-au alăturat şefii diplomaţiilor din Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar.

Cu toate acestea, Blinken, care este aşteptat duminică la Ankara, a reiterat opoziţia fermă a Statelor Unite faţă de o încetare a focului, care "nu va face decât să menţină Hamas pe poziţii".

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Şeful diplomaţiei americane a repetat că ţara sa este în favoarea unor "pauze umanitare" pentru a livra ajutoare celor 2,4 milioane de locuitori din Fâşia Gaza, care sunt supuşi bombardamentelor de când Hamas a atacat Israelul la 7 octombrie, declanşând conflictul. De asemenea, Israelul le-a impus un "asediu total", tăindu-le apa, electricitatea şi aprovizionarea cu alimente.

Ministerul Sănătăţii din Hamas a anunţat sâmbătă seara că cel puţin 30 de persoane au murit într-un bombardament - neconfirmat deocamdată de armata israeliană - împotriva unei tabere de refugiaţi, adăugând că majoritatea victimelor sunt copii şi femei.

Un jurnalist de la agenţia turcă Anadolu a declarat pentru AFP că locuinţa sa s-a prăbuşit parţial atunci când un atac aerian a lovit casa vecinilor săi din tabăra Maghazi, ucigând mai multe persoane, inclusiv doi dintre copiii săi.

"Puneţi-mi picioarele la loc"

De la începutul conflictului, în urmă cu aproape o lună, 9.488 de persoane, în principal civili, dintre care 3.900 de copii, au fost ucise de loviturile israeliene pe teritoriul palestinian de 362 km², potrivit ultimului bilanţ al victimelor, comunicat sâmbătă de guvernul Hamas, aflat la putere din 2007.

Sâmbătă, Hamas a declarat că unul dintre bombardamentele israeliene a lovit o şcoală a ONU unde se adăposteau persoane strămutate în tabăra de refugiaţi Jabaliya din nord, provocând moartea a 15 persoane.

"Bombele cădeau asupra noastră, oamenii au fost tăiaţi în bucăţi, toţi sunt morţi sau răniţi, vrem un tręve, vă rog, suntem epuizaţi", a implorat Sajda Maarouf, refugiată într-o şcoală.

La spitalul Nasser din Khan Younes, în sudul teritoriului, "reataşaţi-mi picioarele", ţipă Layan al-Baz, 13 ani, de fiecare dată când durerea o trezeşte pe patul de spital, cuprinsă de spaimă după ce a fost amputată. Potrivit mamei sale, Lamia al-Baz, în vârstă de 47 de ani, copilul a fost rănit săptămâna trecută într-un bombardament asupra cartierului al-Qarara, în care şi-a pierdut şi două fiice şi doi nepoţi.

Susţinuţi de bombardamente şi focuri de artilerie, soldaţii israelieni şi-au intensificat operaţiunile terestre în nordul Gaza, încercând să distrugă "centrul" Hamas din oraşul Gaza, potrivit armatei. Ei au suferit mai multe atacuri şi au ucis "zeci de terorişti". În sud, ei au efectuat un "raid ţintit", ucigând luptători inamici "care ieşeau dintr-un tunel".

Hamas a afirmat că a vizat cu obuze un convoi militar israelian şi a provocat "pierderi inamicului".

Cel puţin 29 de soldaţi israelieni au fost ucişi de la începutul operaţiunii terestre în Gaza, la 27 octombrie, potrivit armatei, iar ministrul Apărării Yoav Gallant a raportat "lupte dificile", promiţând să îl "găsească" şi să îl "elimine" pe Yahya Sinouar, liderul Hamas, clasificat drept grup "terorist" de Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE).

Şeful Statului Major al Israelului, generalul Herzi Halevi, şi-a inspectat sâmbătă trupele din Gaza pentru prima dată de la începutul războiului.

"Nu mai dorm"

În Israel, unde sirenele de avertizare sună în mod regulat, cel puţin 1.400 de persoane au murit, potrivit autorităţilor, din 7 octombrie, majoritatea fiind civili ucişi în ziua atacului Hamas. Hamas deţine, de asemenea, 241 de ostatici, potrivit armatei.

"Dorm şi mănânc minimul de care am nevoie pentru a supravieţui", a declarat pentru AFP Yoni Asher, 37 de ani, a cărui soţie şi două fiice au dispărut în timpul atacului Hamas de acum o lună.

Sarit Zehavi, mamă a trei copii şi locotenent-colonel în rezervă, se teme că Hezbollahul libanez, aliat al Hamas şi susţinut de Iran, se va infiltra "în oraşele şi kibuţurile din nordul Israelului pentru a ucide şi masacra", aşa cum a făcut Hamas.

La frontiera israeliano-libaneză au loc zilnic schimburi de focuri. Din 7 octombrie, 72 de persoane au murit de partea libaneză, potrivit unui bilanţ al AFP, dintre care 54 de luptători Hezbollah. Şase soldaţi şi un civil au fost ucişi de partea israeliană.

Ergogan se desparte de Netanyahu

În decurs de patru săptămâni, bombardamentele israeliene au provocat distrugeri imense în Gaza - care se află sub blocadă israeliană din 2007 - şi, potrivit ONU, au dus la strămutarea a 1,5 milioane de persoane, care supravieţuiesc în condiţii foarte precare.

Potrivit unui oficial american, între 350.000 şi 400.000 de persoane se află încă în nord, unde se concentrează cele mai multe lupte. Dar bombardamentele israeliene nu cruţă nici sudul teritoriului.

Potrivit bilanţului ONU de sâmbătă, doar 450 de camioane cu ajutoare umanitare au trecut prin terminalul Rafah (sud), la graniţa cu Egiptul, din 21 octombrie.

Câteva sute de răniţi străini şi persoane cu dublă cetăţenie au putut părăsi Gaza către Egipt începând cu 1 noiembrie, tot prin Rafah, dar guvernul Hamas a decis sâmbătă să suspende aceste evacuări din cauza refuzului Israelului de a permite palestinienilor răniţi să plece.

"Niciun deţinător de paşaport străin nu va fi autorizat să plece până când răniţii care trebuie evacuaţi din spitalele din nordul Fâşiei Gaza nu vor putea fi transportaţi la terminalul Rafah", a declarat pentru AFP un oficial al punctului de trecere.

În Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967, peste 140 de palestinieni au fost ucişi de soldaţi sau colonişti israelieni începând din 7 octombrie, potrivit Autorităţii Palestiniene. Atacurile condamnate de ONU şi UE. 

În faţa refuzului Israelului de a accepta o încetare a focului, Turcia a anunţat sâmbătă că îşi recheamă ambasadorul în Israel pentru consultări.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, de asemenea, că întrerupe orice contact cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, despre care a spus că "nu mai este cineva cu care putem vorbi".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.