Armata israeliană a bombardat, sâmbătă, Fâşia Gaza, inclusiv Rafah, a doua zi după ce Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) i-a ordonat să îşi suspende operaţiunile în acest sector, în contextul în care la Paris se depun eforturi pentru a asigura o încetare a focului între Israel şi Hamas, relatează AFP.
Cea mai înaltă instanţă a ONU - ale cărei hotărâri sunt obligatorii din punct de vedere juridic, dar care nu dispune de mecanismele necesare pentru a le pune în aplicare - a ordonat, de asemenea, Israelului să menţină deschis punctul de trecere de la Rafah, esenţial pentru intrarea ajutorului umanitar, dar închis după lansarea operaţiunii sale terestre la începutul lunii mai.
Israelul s-a apărat spunând că "nu a desfăşurat şi nu va desfăşura operaţiuni militare în zona Rafah care să ducă la distrugerea populaţiei civile palestiniene, în totalitate sau parţial".
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care se află în război cu Israelul şi la putere în Gaza din iunie 2007, a salutat decizia CIJ, dar a deplâns faptul că aceasta se limitează "doar la Rafah".
În urma deciziei de vineri a CIJ, bombardamentele israeliene au continuat în Fâşia Gaza. La fel şi confruntările dintre armata israeliană şi aripa armată a Hamas.
În zorii zilei de sâmbătă, martori palestinieni şi echipe ale AFP au semnalat lovituri israeliene la Rafah (sud), dar şi la Deir al-Balah (centru).
"Sperăm că decizia Curţii va exercita presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt acestui război de exterminare, pentru că aici nu a mai rămas nimic", a declarat pentru AFP Oum Mohammad Al-Ashqa, o palestiniană din oraşul Gaza strămutată la Deir al-Balah.
"Dar Israelul este un stat care se consideră mai presus de lege. Aşa că nu cred că împuşcăturile sau războiul se pot opri altfel decât prin forţă", a subliniat Mohammed Saleh, un alt palestinian.
La cererea Africii de Sud, care acuză Israelul de "genocid", Curtea a ordonat nu numai încetarea imediată a focului la Rafah şi deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah pentru a permite intrarea ajutorului umanitar, ci şi "eliberarea imediată şi necondiţionată" a ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza..
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.