Armata americană a anunţat vineri că a efectuat un raid în coordonare cu forţele de securitate irakiene care a dus la moartea a patru lideri ai grupării Statul Islamic (SI) în vestul Irakului la sfârşitul lunii august, inclusiv a şefului operaţiunilor din această ţară, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Această operaţiune a vizat lideri ai SI şi a perturbat şi diminuat capacitatea SI de a organiza şi desfăşura operaţiuni”, a declarat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom), adăugând că în total 14 membri ai SI au fost ucişi în raidul din 29 august.

La două zile după raid, armata SUA a anunţat că şapte soldaţi americani au fost răniţi într-o operaţiune de amploare desfăşurată împreună cu forţele de securitate irakiene împotriva SI în vestul ţării.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Atunci, serviciile de informaţii irakiene au declarat că operaţiunea a avut loc după „mai mult de două luni de supraveghere cu ajutorul resurselor umane şi tehnologice”, care au permis localizarea a „patru case sigure” folosite de SI.

De asemenea, acestea au declarat că este probabil ca „lideri de rang înalt” să se afle printre cei ucişi în raid.

Potrivit Centcom, cei patru lideri ai organizaţiei din Irak ucişi au fost Ahmad Hamid Hussein Abd-al-Jalil al-Ithawi, şeful operaţiunilor din Irak; Abu Hammam, şeful operaţiunilor din vestul ţării; Abu-Ali al-Tunisi, şeful dezvoltării tehnice; şi Shakir Abud Ahmad al-Issawi, şeful operaţiunilor militare din vestul Irakului.

2.500 de soldaţi americani în Irak

Irakul şi-a declarat „victoria” împotriva SI la sfârşitul anului 2017, dar celulele jihadiste rămân active în ţară şi continuă să atace sporadic personalul armatei şi al poliţiei, în special în zonele rurale şi izolate din afara marilor oraşe.

Statele Unite dislocă aproximativ 2.500 de militari în Irak şi aproape 900 în Siria în cadrul coaliţiei internaţionale create în 2014 pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI). Alianţa include trupe din alte câteva ţări, inclusiv Franţa şi Marea Britanie.

„Centcom rămâne angajat să asigure înfrângerea Statului Islamic, care continuă să ameninţe Statele Unite, aliaţii şi partenerii noştri, precum şi stabilitatea regională”, a declarat şeful Centcom, generalul Erik Kurilla.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.