Autorităţile turce au destituit alţi aproape 4.500 de funcţionari, în cadrul epurărilor lansate după tentativa de lovitură de stat din iulie, potrivit unui decret publicat marţi seara în Jurnalul Oficial, relatează AFP.
Între cele 4.464 de persoane date afară din funcţia publică figurează 2.585 de angajaţi ai Ministerului Educaţiei, 893 ai Jandarmeriei, zece ai Curţii de Casaţie, zece de la Înaltul Consiliul Electoral şi 88 de la postul public de televiziune TRT.
Între funcţionarii destituiţi se află, de asemenea, 330 de universitari membri ai Consiliului pentru Învăţământ Superior (YOK), inclusiv Ibrahim Kaboglu, unul dintre specialiştii în drept constituţional cei mai reputaţi din ţară.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Aceste măsuri au fost adoptate în cadrul stării de urgenţă instaurate după tentativa de puci de la 15 iulie. Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gülen, un predicator exilat în Statele Unite, că a urzit lovitura, ceea ce acesta dezminte.
De la lovitura de stat eşuată, peste 41.000 de persoane au fost arestate în Turcia, iar peste 10.000 au fost destituite sau suspendate, inclusiv profesori, poliţişti şi magistraţi.
Zeci de publicaţii şi asociaţii au fost închise, iar numeroşi jurnalişti concediaţi.
De o amploare fără precedent în Turcia, aceste epurări provoacă îngrijorarea partenerilor occidentali ai Ankarei şi organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, care se tem că starea de urgenţă ar putea să fie un pretext în vederea reprimării oricărei voci disidente.
Această îngrijorare este cu atât mai puternică cu cât Turcia se pregăteşte pentru un referendum, în aprilie, cu privire la o revizuire a Constituţiei care să consolideze în mod considerabil puterile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Opoziţia a denunţat un context defavorabil dezbaterii democratice în plină stare de urgenţă.
Autorităţile turce afirmă, la rândul lor, că aceste măsuri de excepţie sunt necesare în vederea eliminării riscurilor răzvrătirii şi pentru a face faţă dublei ameninţări ”teroriste” reprezentate de Statul Islamic şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Ţara este afectată, de peste un an şi jumătate, de un val fără precedent de atentate, care au lovit Istanbulul şi Ankara şi s-au soldat cu sute de morţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...