Aproximativ 10.000 de combatanţi din cadrul Statului Islamic (SI) sunt deţinuţi în continuare în tabere administrate de către Forţele Democratice Siriene (FDS), alcătuite în majoritate din miliţii kurde, anunţă luni secretarul de Stat american Antony Blinken, care consideră această situaţie ”de nesusţinut”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Statele Unite îndeamnă toate ţările, inclusiv cele 78 de ţări care fac parte din coaliţia împotriva SI, să-şi primească înapoi cetăţeni care au intrat în Statul Islamic, a subliniat Blinken la Roma, în deschiderea unei reuniuni pe tema unei consolidări a eforturilor internaţionale împotriva grupării jihadiste.

”Această situaţie este pur şi simplu de nesusţinut. Ea nu poate dura la nesfârşit. Statele Unite continuă să îndemne ţările de origine, inclusiv partenerii din coaliţie, să repatrieze, reabiliteze sau, în cazul unui eşec, să-şi dea în judecată cetăţenii”, a subliniat Blinken într-un discurs pe care l-a susţinut în deschiderea reuniunii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Alt element-cheie în învingerea definitivă a Statului Islamic este înfruntarea ameninţărilor acestei grupări în afara Irakului şi Siriei - şi anume în Africa, a subliniat secretarul de Stat american.

Statul Islamic, o fostă aripă al Al-Qaida, a cucerit porţiuni largi de o parte şi de alta a frontierei dintre Irak şi Siria în 2014, unde a impus un regim de teroare, cu decapitări publice şi atacuri teroriste în străinătate.

Statul Islamic a fost învins militar în 2017, însă a lansat ulterior operaţiuni de gherilă în unele părţi dn nordul Irakului şi la frontiera cu Siria vecină.

În ultimele luni au avut loc peste 25 de atacuri sângeroase, pe care oficiali irakieni le atribuie membrilor SI.

În ianuarie, un atentat cu bombă într-o piaţă aglomerată din bagdad s-a soldat cu peste 30 de morţi.

Grupări jihadste cu legături cu Al-Qaida şi Statul Islamic s-au consolidat în ultimii ani, în pofida defăşurării a mii de militari din regiune, occidentali şi ONU, în regiunea Sahel, în Africa de Vest.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.