Aproape un miliard şi jumătate de musulmani din lume, din Jakarta până în Tunis, trecând din Mosul, au început sâmbătă luna sacră a Ramadanului, marcată de post şi rugăciune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Timp de 29 sau 30 de zile, credincioşii se vor abţine să mănânce, să bea, să fumeze sau să întreţină relaţii sexuale de la răsărit până la asfinţit. Noaptea ei pot mânca şi, de multe ori, mesele sunt fastuoase.

Însă, în mai multe ţăro, în special din Orientul Mijlociu, sărbătoarea a fost umbrită şi anul acesta de violenţe sau de dificultăţi economice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În Afganistan, un atentat cu maşină-capcană revendicat de talibani şi vizând o miliţie finanţată de CIA, s-a soldat sâmbătă cu 13 morţi la Khost, în estul ţării.

În Libia, începutul Ramadanului a coincis cu o reluare a violenţelor la Tripoli, unde grupări rivale au încercat vineri să recucerează poziţii din centrul ţării.

Potrivit unui bilanţ al autorităţilor, atacul s-a soldat cu 28 de morţi, în timp ce forţe loiale Guvernului de Uniune Naţională (GNA) din Libia a vorbit de 52 de morţi.

« Acesta este cadoul (grupărilor armate – n.r.) pentru cetăţeni pentru luna Ramadanului”, a denunţat GNA.

Pentru locuitorii din Mosul, începutul lunii sfinte nu oferă nicio perioadă de respiro, pentru că forţele irakiene au anunţat sâmbătă că au lansat o ofensivă simultană în mai multe cartiere controlate încă de jihadiştii din gruparea Statul Islamic.

În Yemen, emisarul ONU, Ismail Ould Cheikh Ahmed, nu a reuşit să promoveze idea unui armistiţiu pentru Ramadan în luptele dintre rebelii şiiţi huthi şi forţele guvernamentale.

Civilii plătesc un preţ greu pentru acest lupte – 19 milioane de persoane, adică aproximativ 60% din populaţie, se confruntă cu foamete, potrivit ONU.

« Un Ramadan fericit”

Începutul Ramadanului a fost îndoliat şi în Egipt de atentatul revendicat de Statul Islamic, care a vizat vineri creştinii copţi în apropiere de Minia, soldat cu 29 de morţi.

Muftiul Egiptului, Shawki Allam, a anulat vineri seară ceremonia de celebrare a începutului lunii sfinte.

« În pofida inimii zdrobite şi a lacrimilor din ochi, le doresc, totuşi, tuturor prietenilor mei un Ramadan fericit”, a scris sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, Nabil Hakim, un egiptean copt din Statele Unite.

Actorul Abbas Abol Hassan şi-a exprimat regretul că statul nu a suspendat, din respect pentru victime, “difuzarea tuturor serialelor televizate” care invadeazăă ecranele televizoarelor în luna Ramadanului.

La rândul său, preşedintele american Donald Trump le-a transmis “un Ramadan fericit tuturor musulmanilor”, cerându-le să respingă violenţa extremiştilor şi să lucreze pentru pace.

Întrun mesaj pentru saudit şi pentru musulmani în general, publicat sâmbătă de presa de la Riyad, regele Salman a calificat Islamul drept o “religie a compasiuni, a moderaţiei şi a coexistenţei paşnice”.

În ţările din Golf, firmele şi societăţile private oferă, în special în moschei, mese gratuite noapte pentru numeroşii muncitori străini de confesiune musulmană.

Cele mai lungi zile

În Tunisia, preşedintele Beji Caid Essebi a afirmat vineri seara că autorităţile au făcut “un efort special” pentru a scădea preţul unor produse alimentate de Ramadan, ţinând cont că “puterea de cumpărare este puţin scăzută”.

Numeroşi credincioşi cumpără numeroase alimente pentru mesele servite în familie sau între prieteni în luna sfântă.

În centrul Tunisului, la fel ca de fiecare Ramadan, unele cafenele şi-au acoperit geamurile cu ziare, pentru a le permite celor care nu ţin post să bea cafea sau să fumeze fără să fie văzuţi de musulmani.

În Indonezia, ţara unde trăiesc cei mai mulţi musulmani din lume, autorităţile au distrus mii de sticle de bere şi de băuturi sperioase, pentru a aminti că principiile Islamului interzic consumul de alcool.

Ramadanul riscă să fie deosebit de greu anul acesta, pentru că are loc într-o perioadă în care zilele sunt cele mai lungi din an, iar temperaturile sunt foarte ridicate în majoritatea ţărilor musulmane.

Ramadanul se încheie pe 25 sau 26 iunie, în funcţie de ţară, cu sărbătoarea Eid el-Fitr.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.