O acţiune globală de combatere a comerţului ilegal de pe dark web (internetul întunecat) a dus la 288 de arestări şi la confiscarea a aproximativ 51 de milioane de euro în numerar şi monedă virtuală, a anunţat marţi Europol. Autorităţile din nouă ţări au închis platforma ilegală "Monopoly Market", suspecţii arestaţi fiind implicaţi în cumpărarea sau vânzarea de droguri prin intermediul acestui portal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cele mai multe arestări au fost făcute în Marea Britanie.

O serie de investigaţii pentru a identifica alte persoane care se află în spatele conturilor de pe dark web sunt încă în curs de desfăşurare. Întrucât autorităţile de aplicare a legii au obţinut acces la listele extinse de cumpărători ale vânzătorilor, mii de clienţi din întreaga lume riscă acum să fie şi ei urmăriţi penal, subliniază Europol.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Au fost confiscate peste 50,8 milioane de euro (55,7 milioane de dolari) în numerar şi monede virtuale, 850 de kilograme de droguri şi 117 arme de foc, se arată într-un comunicat al Europol. Printre drogurile confiscate se numără peste 258 kg de amfetamine, 43 kg de cocaină, 43 kg de MDMA şi peste 10 kg de LSD şi pastile de ecstasy.

Operaţiunea, care a avut numele de cod SpecTor, a presupus acţiuni coordonate ale autorităţilor competente din Austria, Franţa, Germania, Ţările de Jos, Polonia, Brazilia, Regatul Unit, Statele Unite şi Elveţia.

Această captură a urmat unei operaţiuni a poliţiei germane din 2021. "Europol a compilat pachete de informaţii pe baza probelor valoroase furnizate de autorităţile germane", a precizat Europol. Aceste informaţii "au fost folosite ca bază pentru sute de anchete naţionale", a adăugat agenţia.

Au fost efectuate arestări în întreaga Uniune Europeană - inclusiv 52 în Germania, zece în Olanda şi cinci în Franţa - dar şi în Marea Britanie (158), SUA (55), iar o persoană a fost arestată în Brazilia.

Unii dintre vânzătorii arestaţi "erau, de asemenea, activi pe alte pieţe ilicite", potrivit Europol, care a subliniat că unii dintre ei erau ţinte "de mare valoare" şi a salutat o nouă operaţiune care "îngreunează şi mai mult comerţul cu droguri şi bunuri ilicite pe dark web".

Această nouă operaţiune, desfăşurată pe trei continente, "transmite un mesaj puternic infractorilor de pe dark web", a declarat directorul executiv al Europol, Catherine De Bolle, citată în comunicat. "Forţele internaţionale de aplicare a legii au mijloacele şi capacitatea de a vă identifica şi de a vă trage la răspundere pentru activităţile dvs. ilegale, chiar şi pe dark web", a avertizat ea.

Dark web-ul, o versiune paralelă a internetului în care anonimatul utilizatorilor este garantat, a fost tot mai mult atacat în ultimii ani de poliţia internaţională.

Hydra Market, o platformă dark web considerată "piaţa ilegală cu cea mai mare cifră de afaceri din lume", cu vânzări de 1,23 miliarde de euro numai în 2020, a fost dezmembrată în 2022.  În urma închiderii Hydra, autorităţile germane au confiscat 23 de milioane de euro în criptomonede.

Până în 2021, 150 de persoane care cumpărau sau vindeau droguri sau arme pe dark web au fost arestate în întreaga lume în cadrul operaţiunii "DarkHunTOR".

Europol a anunţat, de asemenea, luna trecută, închiderea "Genesis", una dintre cele mai mari platforme de hackeri cu invitaţie exclusivă din lume, care a vândut milioane de date de acces pe conturi furate.

CITEȘTE ȘI ”Operaţiunea Cookie Monster”: Poliţia internaţională a confiscat o piaţă importantă de date de acces de pe dark web

Cu sediul la Haga, în Ţările de Jos, Europol sprijină cele 27 de state membre ale UE în lupta lor împotriva terorismului, a criminalităţii informatice şi a altor forme grave şi organizate de criminalitate. De asemenea, colaborează cu numeroase state partenere din afara UE şi organizaţii internaţionale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.