Secretarul de stat american Antony Blinken îşi va amâna vizita la Beijing după ce un presupus balon-spion aparţinând Chinei a fost depistat zburând deasupra teritoriului Statelor Unite, potrivit unor informaţii apărute vineri în presă, anunţă Reuters.
Blinken nu doreşte ca incidentul cu balonul să domine întâlnirile sale cu oficialii chinezi, a relatat ABC News, citând un oficial american anonim.
Bloomberg News a relatat, de asemenea, că deplasarea va fi amânată.
Ulterior, un oficial american a confirmat pentru Reuters amânarea vizitei.
Anunţul a venit la scurt timp după ce China îşi exprimase regretul că un dirijabil "civil" s-a rătăcit pe teritoriul american, după ce a fi avut ruta deviată din cauza vântului. Incidentul a stârnit însă o furie politică în Statele Unite, scrie Reuters.
Senatorul republican Tom Cotton îi ceruse lui Blinken să îşi anuleze călătoria, în timp ce fostul preşedinte republican Donald Trump, candidat declarat la alegerile prezidenţiale din 2024, a postat pe platforma sa Social Truth: "SHOOT DOWN THE BALLOON!" (Doborâţi balonul! - n.r.).
CITEȘTE ȘI Pentagonul urmăreşte un presupus balon de spionaj chinezesc care zboară deasupra SUAOficialii americani au declarat că au abordat problema cu omologii lor chinezi prin canale diplomatice. "Le-am comunicat seriozitatea cu care luăm în considerare această problemă", a declarat un oficial american.
Amânarea vizitei lui Blinken, asupra căreia preşdintele Joe Biden şi omologul chinez Xi Jinping căzuseră de acord în noiembrie, va fi o lovitură pentru cei din ambele tabere care o vedeau drept o oportunitate mult aşteptată de a stabiliza o relaţie din ce în ce mai fracturată.
China doreşte o relaţie stabilă cu SUA pentru a se putea concentra pe economia sa, lovită de politica sa zero-COVID şi ocolită de investitorii străini, alarmaţi de ceea ce percep a fi o revenire a intervenţiei statului pe piaţă.
În ultimele luni, liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu liderii mondiali, încercând să restabilească legăturile şi să rezolve dezacordurile.
Relaţiile dintre China şi Statele Unite s-au deteriorat în ultimii ani, în special după vizita fostei preşedinte a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în Taiwan, în luna august, ceea ce a provocat manevre militare chinezeşti de amploare în apropierea insulei autoguvernate.
De atunci, Washingtonul şi Beijingul au încercat să comunice mai frecvent şi să împiedice înrăutăţirea legăturilor.
Informaţiile despre prezenţa în SUA a presupusului balon-spion al chinezilor a apărut iniţial joi, în timp ce directorul CIA, William Burns, vorbea la un eveniment la Universitatea Georgetown din Washington şi numea China "cea mai mare provocare geopolitică" cu care se confruntă Statele Unite.
Senatorul american Marco Rubio, principalul republican din comisia pentru serviciile de informaţii a Senatului, a declarat că prezenţa balonului de spionaj este alarmantă, dar nu surprinzătoare. "Nivelul de spionaj îndreptat împotriva ţării noastre de către Beijing a devenit dramatic mai intens şi obraznic în ultimii 5 ani", a scris Rubio pe Twitter.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.