Un convoi militar turc a fost trimise luni de Ankara în sudul provinciei Idleb, după ce trupele regimului sirian au intrat duminică în Khan Sheikhoun, un oraş strategic situat în nord-vestul Siriei, provocând furia Damascului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), raiduri ruse şi siriene au avut loc nu departe de convoi, într-o încercare de a -l împidica să-şi continue drumul.

Cea mai mare parte a provinciei Idleb şi porţiuni din provinciile vecine Alep, Hama şi Latakia nu se află în continuare sub controlul regimului sirian al lui Bashar al-Assad, după opt ani de război.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Această regiune, dominată de gruparea jihadistă Tahrir al-Sham (HTS, fosta aripă siriană a Al-Qaida) şi în care se află grupări rebele proturce, este ţinta, din aprilie, a unor bombardamente aproape zilnice ale Damascului şi aliatului său rus.

După trei luni de lupte aprige în nordul provinciei Hama, forţele în favoarea regimuluii sirian avansează în prezent în sudul Idlebului.

Duminică, ele au intrat în nord-vestul oraşului Khan Sheikhoun - pentru prima oară din 2014.

”AUTOSTRADĂ STRATEGICĂ”

La o zi după această înaintare, un corespondent AFP a văzut luni, în sectorul rebel, un convoi de aproximativ 50 de vehicule militare, la Maarat al-Numan, la 15 kilometri nord de Khan Sheikhoun, inclusiv blindate, transportatoare de trupe şi cel puţin cinci tancuri.

Ca represalii faţă de venirea convoiului turc, aviaţia rusă a efectuat un raid împotriva unei camionete aparţinând unor grupări rebele, care deschidea calea acestui convoi în apropiere de Maarat al-Numan, potrivit SOHR.

În bombardament a fost ucis un membru al Faylaq al-Sham, care face parte din Frontul Naţional de Eliberare (FNL), o coaliţie de grupări rebele susţinute de Ankara.

Potrivit corespondentului AFP, coloana a fost nevoit să se oprească o scurtă perioadă de timp şi a putut să-şi reia drumul.

De câteva zile, forţele favorabile regimului caută să înainteze pe două axe, a declarat pentru AFP directorul SOHR, un ONG cu sediul în Marea Britanie care dispune de o vastă reţea de surse în Siria.

Primul obiectiv constă în lărgirea acaparării lor, până la ”nord de oraşul (Khan Sheikhoun), pentru a pune mâna pe autostrada strategică” ce leagă Damascul şi Alepul (nord), a declarat Rami Abdel Rahman.

Al doilea obiectiv vizează o înaintare până la Khan Sheikhoun din est, ceea ce i-ar permite să impună un asediu în nordul Hama, inclusiv a oraşului Morek, unde se află principalul post de observaţie turc.

Luni, confruntări armate violente aveau loc în zona Tell Teri, un deal strategic situat la est de Khan Sheikhoun, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al FNL, Naji Moustafa.

Iar în nordul oraşului, bombardamente aeriene intensive au vizat autostrada, potrivit unui corespondent AFP.

”COMPORTAMENT OSTIL”

”Vehicule turce încărcate cu muniţie (...) au plecat către Khan Sheikhoun, pentru a-i salva pe terorişti”, a denunţat o sursă de la Ministerul sirian de Externe, citată de agenţia Sana.

”Acest comportament ostil al regimului turc nu va afecta în niciun caz hotărârea armatei siriene”, a adăugat aceeaşi sursă.

”Înăririle erau în drum către poziţii militare turce la Morek”, a anunţat, la rândul său, Naji Moustafa de la FNL.

El a acuzat Moscova de faptul că adoptă o ”politică a pârjolirii pământului cu scopul de a prelua controlul asupra Khan Sheikhoun şi nordului Hama”.

Regiunea Idleb ar fi protejată printr-un acord cu privire la o ”zonă demilitarizată”, încheiat în septembrie 2018 de Ankara, susţinătoarea rebelilor, şi Moscova. Însă acest acord a fost aplicat doar parţial, întrucât jihadiştii au refuzat să se retragă.

Analistul Nawar Oliver de la Centrul Omran, cu sediul în Turcia, consideră că ultimele evoluţii relevă existenţa unui ”dezacord” între cei doi mediatori ai textului.

Turcia ”refuză să fie ameninţată securitatea militarilor săi sau ca ei să se afle la mila regimului şi Rusiei”, a adăugat el.

Ankara deţine mai multe posturi de observaţie la Idleb şi în împrejurimi, în virtutea unor acoduri încheiate în trecut între Rusia şi Turcia.

Declanşat în 2011, după reprimarea sângeroasă de către regim a unor manifestaţii în favoarea democraţiei, Războiul din Siria a devenit tot mai complex de-a lungul anilor, odată cu intrarea în joc a mai multor puteri străine.

El s-a soldat cu peste 370.000 de morţi în opt ani şi a aruncat pe drumul exilului milioane de oameni.

În ultimii ani, regimul lui Bashar al-Assad a reuşit să-şi consolideze acapararea asupra a 60% din suprafaţa ţării, cu ajutorul Rusiei şi Iranului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.