Turcia a anunţat că nu-şi reia ofensiva militară împotriva forţelor kurde în nordul Siriei, deoarece acestea s-au retras din zona de frontieră, conform unui acord smuls joi de vicepreşedintele american Mike Pence, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi turc Recep Tayyip Erdogan, actori centrali în Războiul din Siria, au ajuns marţi la un acord asupra unei preluări în comun a controlului asupra unei mari părţi a acestei zone, pradă a unui conflict tot mai puternic între Ankara şi combatanţi kurzi.

”În acest stadiu nu e nevoie de o nouă operaţiune”, a anunţat Ministerul turc al Apărării într-un comunicat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Turcia a lansat la 9 octombrie o ofensivă în nordul Siriei. Intitulată ”Izvorul păcii”, această operaţiune viza miliţia kurdă siriană Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), considerată ”teroristă” de către Ankara.

Apoi, în virtutea unui armistiţiu obţinut de Mike Pence, Ankara a acceptat la 17 octombrie să-şi suspende ofensiva timp de cinci zile, un termen care a expirat marţi la ora 19.00 GMT (22.00, ora României).

Acest acord prevede implementarea unei ”zone de securitate” de 32 de kilometri lăţime, de-a lungul frontierei turce, pe teritoriul sirian.

”La finalul perioadei de 120 de ore, Statele Unite au anunţat că retragerea YPG din zonă s-a încheiat”, a precizat Ministerul turc al Apărării în comunicat.

Potrivit unei surse diplomatice turce, această retragere kurdă i-a fost confirmată la telefon de către secretarul de Stat american Mike Pompeo omologului său turc Mevlut Cavusoglu.

AL-ASSAD REFUZĂ ”ORICE INVAZIE”

După şase ore de negocieri la Soci, în sud-vestul Rusiei, Recep Tayyip Erdogan şi Vladimir Putin au decis ca într-o primă fază să desfăşoare patrule militare ruse şi siriene în sectoarele fâşiei frontaliere la marginea zonei în care armata turcă a lansat operaţiunea la începutul lui octombrie.

Apoi, ”150 de ore mai târziu”, patrule comune, de această dată ruso-turce, urmează să efectueze misiuni în zonă.

Turcia va deţine astfel controlul asupra zonei situate între oraşul sirian Tal Abyad, pe care l-a cucerit la începutul ofensivei, şi oraşul Ras al-Ain, din care ultimii combatanţi kurzi s-au retras duminică. Este vorba despre o ”zonă de securitate” cu o lungime de 120 de kilometri sub controlul său direct, din cea de 440 de kilometri lungime pe care o solicita iniţial.

Redur Khalil, unul dintre comandanţii Forşelor Democratice Siriene (FDS, dominate de combatanţi kurzi), a dat asigurări, la rândul său, că retragerea ”tuturor combatanţilor noştri şi forţelor de securitate din zona de operaţiuni militare de la Ras al-Ain la Tal Abyad” s-a încheiat.

De facto, Turcia şi Rusia deţin, astfel, controlul asupra unei mari părţi a frontierei turco-siriene.

”Împreună cu domnul Putin, am încheiat un acord istoric”, a insistat preşedintele turc.

”Aceste decizii sunt, după mine, foarte importante, chiar decisive, şi vor permite soluţionarea unei situaţii foarte tensionate”, a declarat omologul său rus.

Într-un apel telefonic cu Vladimir Putin, preşedintele sirian Bashar al-Assad a apreciat, la rândul său, că ”cei care au planuri separatiste sunt responsabili de evenimentele care au avut loc”, referindu-se la kurzi, potrivit agenţiei siriene oficiale de presă Sana.

Al-Assad şi-a reiterat totodată ”refuzul total al oricărei invazii a pământului sirian sub orice nume sau sub orice pretext”.

Bashar al-Assad a repetat în mai multe rânduri că va restabili controlul Guvernului său asupra întregului teritoriu al Siriei.

ÎNTOARCEREA REFUGIAŢILOR

De la 9 octombrie, operaţiunea turcă a cauzat deplasarea a sute de mii de civili în nordul Siriei.

În memorandumul semnat marţi la Soci, Putin şi Erdogan au convenit, de asemenea, să faciliteze întoarcerea ”voluntară” în Siria unor refugiaţi, Turcia dorind ca două milioane dintre cei 3,6 de refugiaţi pe care-i găzduieşte să se întoarcă în Siria, în ”zona de securitate” pe care este pe cale să o implementeze.

Şeful statului rus a insistat asupra luptei împotriva terorismului, citând gruparea Statul Islamic (SI), în contextul în care ţările occidentale şi Rusia se tem că o operaţiune militară turcă poate conduce la eliberarea a mii de jihadişti deţinuţi de kurzi.

Ofensiva turcă a început în urma anunţării retragerii militare a Statelor Unite din nord-estul Siriei, abandonându-şi astfel aliatul kurd în lupta împotriva SI. Turcia cataloghează drept ”teroriste” YPG.

Donald Trump a anunţat că un număr ”mic” de militari americane rămâne pe teritoriul sirian, dar departe de zona în care este desfăşurată armata turcă.

Preşedintele rus a repetat marţi că ”înţelege interesele în domeniul securităţii naţionale” ale Turciei, însă a insistat asupra integrităţii teritoriale a Siriei.

Aceste negocieri între Erdogan şi Putin au avut loc pentru că Moscova a frânat de fapt avansarea turcă, încurajând de la 9 octombrie un dialog între regimul de la Damasc şi kurzi.

Forţele siriene, chemate în ajutor de kurzi, au preluat, însoţite de patrule militare ruse, controlul asupra anumitor zone controlate de kurzi, contracarând astfel planurile Ankarei de a înfiinţa o ”zonă de securitate” de 444 de kilometri de-a lungul frontierei sale cu Siria.

Pe celălalt teatru al Războiului din Siria, Bashar al-Assad a efectuat o vizită inedită în apropierea liniei frontului, la Idleb, o provincie aflată sub controlul rebelilor şi jihadiştilor, în nord-vestul ţării, pe care regimul intenţionează să o recucerească.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.