Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan afirmă într-un editorial publicat marţi că Turcia îi va împiedica pe combatanţii din Statul Islamic (SI) să plece din nord-estul Siriei, unde armata turcă se află în ofensivă împotriva forţelor kurde, relatează AFP.
”Ne vom asigura că niciun combatant SI nu va putea să părăsească nord-estul Siriei”, scrie Erdogan în acest editorial publicat în ediţia de marţi a Wall Street Journal (WSJ).
Liderul turc încearcă astfel să calmeze temerile occidentalilor cu privire la o resurgenţă a SI şi fuga combatanţilor grupării jihadiste deţinuţi de Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), forţele kurde vizate în ofensiva lansată miercuri de Ankara.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Suntem pregătiţi să cooperăm cu ţările de origine şi cu organizaţiile internaţionale în vederea reabilitării femeilor şi copiilor combatanţilor terorişti străini”, anunţă el.
Turcia a acuzat luni forţele kurde de faptul că au eliberat în mod voit membri SI pe care-i deţineau în nord-estul Siriei, cu scopul de a ”semăna haos” în această regiune.
Într-un mesaj postat luni pe Twitter, preşedintele american Donald Trump a părut să susţină această ipoteză, apreciind că ”kurzii ar putea să fie pe cale să elibereze câţiva pentru a ne forţa să ne implicăm”.
Însă luni seara secretarul american al Apărării Mark Esper a denunţat violent ofensiva turcă drept ”inacceptabilă” şi a acuzat că a avut ca rezultat ”eliberarea a numeroşi deţinuţi străini” din SI.
În editorialul său, Erdogan critică de asemenea ţările din Occident care ”dau azi lecţii Turciei pe tema luptei împotriva SI, după ce au eşuat să oprească fluxul de combatanţi străini în 2014 şi 2015”.
El dă ca exemplu un cetăţean al unei ţări străine, căreia nu-i dezvăluie numele, care a ajuns în 2014 la Istanbul ”cu muniţie în bagajul înregistrat”.
Erdogan atacă totodată Franţa din cauză că a suspendat vânzarea către Turcia de armament susceptibil să fie folosit în cadrul ofensivei din Siria.
”Franţa a blocat vânzarea de armament către Turcia, dar de ce ne-a ignorat alertele repetate cu privire la atacuri teroriste iminente?” pe teritoriul francez, denunţă el.
CONVORBIRI MACRO-TRUMP-ERDOGAN-SALEH
Pe de altă parte, preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat cu omologii săi american Donald Trump, irakian Barham Saleh şi turc Recep Tayyip Erdogan despre situaţia în nord-estul Siriei, relatează AFP şi Reuters.
Macron a insistat pe lângă Trump asupra ”necesităţii absolute de a împiedica o reapariţie” a grupării Statul Islamic (SI) din cauza operaţiunii turce împotriva kurzilor şi plecării americanilor din nordul Siriei, a anunţat luni seara Palatul Elysée.
Parisul şi alte capitale europene se tem că numeroşi membri SI deţinuţi de kurzi ar putea să evadeze, iar grupatrea jihadistă să profite de haosul în domeniul securităţii pentru a se reface pe teren.
Discuţia între Macron şi Erdogan a ”confirmat o profundă divergenţă de puncte de vedere asupra consecinţelor previzibile ale ofensivei turce în nord-estul sirian”, a precizat Elysée.
Potrivit rezumatului acestei discuţii prezentat de către autorităţile turce, Erdogan i-a ”explicat” omologului său francez ”obiectivele operaţiunii” şi i-a ”atras atenţia asupra ameninţării pe care o reprezintă grupările teroriste Daesh (acronimul arab al SI) şi YPG la adresa securităţii Turciei şi integrităţii teritoriale a Siriei”.
Convorbirea între preşedinţii francez şi irakian a vizat în special ”riscurile în plan umanitar şi al securităţii ale situaţiei actuale” şi ”măsurile de luat în cadrul coaliţiei internaţionale împotriva Daesh, care trebuie să-şi asume responsabilitatea”.
Macron i-a spus lui Saleh că doreşte ”o consolidare a cooperării francezo-irakiene” în acest context.
Lansată la 9 octombrie, operaţiunea turcă a deschis un nou front în Războiul din Siria, în care intervin actori regionali şi internaţionali, soldat din 2011 cu peste 370.000 de morţi şi milioane de regugiaţi şi deplasaţi.
Europenii se simt neputincioşi după anunţarea faptului că toţi militarii americani - aproximativ 1.000 - desfăşuraţi de mai mulţi ani în nordul Siriei - cu scopul de a susţine forţele kurde în lupta împotriva SI - au primit ordinul de a părăsi ţara.
PENTAGONUL CONSIDERĂ ANKARA RESPONSABILĂ DE ELIBERAREA JIHADIŞTILOR
Pe de altă parte, secretarul american al Apărării Mark Esper a denunţat dur, într-un comunicat, ofensiva militară turcă ”inacceptabilă” în Siria, apreciind că ea a condus la ”eliberarea a numeroşi deţinuţi periculoşi” din gruparea Statul Islamic.
”În pofida opoziţiei şi avertismentelor repetate ale Statelor Unite şi comunităţii internaţionale, preşedintele turc (Recep Tayyip) Erdogan a ordonat o invazie unilaterală a nordului Siriei, care a provocat numeroase victime, refugiaţi, distrugeri, insecuritate şi care ameninţă tot mai mult forţele americane”, a denunţat luni şeful Pentagomului în acest comunicat.
”Această incursiune inacceptabilă a subminat totodată misiunea internaţională anti-SI, încununată de succes în Siria, şi a condus la eliberarea a mulţi deţinuţi periculoşi din SI”, a adăugat el.
Denunţând atitudinea Turciei drept ”iresponsabilă”, Esper a confirmat oficial faptul că Pentagonul a început o retragere totală din nord-estul Siriei, la cererea comandantului suprem Trump.
”Operaţiunea unilaterală a Turciei este inutilă şi nechibzuită”, denunţă el. ”Preşedintele Erdogan este întru totul vinovat de consecinţe - eventuale crime de război şi o criză umanitară tot mai mare”, acuză secretarul american, subliniind că relaţiile între cele diuă ţări au fost ”pătate”.
Şeful Pentagonului a anunţat că urmează să participe săptămâna viitoare, la Bruxelles, la o reunine ministerială NATO, din care Turcia face parte, şi intenţionează să ”exercite presiuni asupra celorlalţi aliaţi ai noştri să ia măsuri diplomatice şi economice colective şi individuale” împotriva ofensivei turce.
DISCUŢII ÎN CONGRES ÎN VEDEREA ANULĂRII DECIZIEI LUI TRUMP
Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi a anunţat tot luni că a discutat cu influentul senator republican Lindsey Graham şi că a convenit cu acesta să lucreze la o ”rezoluţie comună în vederea anulării imediat a periculoase decizii a preşedintelui” Trump cuprivire la retragerea trupelor americane din Siria.
Ea a pledat totodată în favoarea unor sancţiuni mai dure decât cele impuse Turciei de către Casa Albă.
”(Sunt) încântată de faptul că am avut o discuţie cu Lindsey Graham astăzi (luni). Primul nostru punct a fost să convenim că trebuie săadoptăm o rezoluţie comună propusă de cele două partide în ambele camere, pentru a anula imediat periculoasa decizie a preşedintelui cu privire la Siria”, a scris ea pe Twitter.
Washingtonul a anunţat la 6 octombrie retragerea câtorva zeci de militari din nordul Siriei, din apropierea frontierei turce, deschizând astfel calea ofensivei Ankarei împotriva kurzilor, aliaţii occidentalilor în lupta antijihadistă. Pentagonul a anunţat duminică faptul că toate trupele americane din nordul SIriei - 1.000 de oameni - urmează să fie retrase.
”Preşedintele a dat undă verde turcilor să bombardeze şi a făcut de facto să sară lanţurile SI, iar noi trebuie să avem un proiect de sancţionare mai puternică decât cel propus de Casa Albă”, a apreciat Pelosi. şi acest proiect este necesar să fie comun celor două partide în ambele Camere a îndemnat ea.
Secretarul american al Trezoreriei Steven Mnuchin a anunţat vineri că Guvernul american a autorizat, fără să activeze, sancţiuni foarte ferme împotriva Ankarei. Trump a anunţat luni ”sancţiuni mari” contra Turciei.
Lindsey Graham, care-l susţine de obicei pe Trump, dar care-l acuză în dosarul sirian că i-a ”abandonat în mod ruşinos” pe kurzi, a confirmat că va ”lucra dincolo de frontierele partidelor” pentru a ”pune la punct sancţiuni şi avansa rapid” în Senat şi în Camera Reprezentanţilor.
El nu a evocat proiectul de rezoluţie evocat de Nancy Pelosi şi care vizează în mod direct politice lui Donald Trump, subliniind că, din contră, ”apreciază voinţa preşedintelui Trump de a lucra cu Congresul”.
Lindsey Graham şi democratul Chris Van Hollen au prezentat miercuri o propunere vizând sancţionarea dură a Ankarei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...