Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat pregătit, miercuri, să revină asupra regulei sacrosancte a unui deficit public zero în Germania, în înfruntarea epidemiei noului coronavirus, relatează AFP.
”Este vorba despre o situaţie extraordinară, vom face ceea ce este necesat (...), o vom face pentru a putea ieşi din această situaţie, iar apoi vom vedea ce înseamnă acest lucru pentru bugetul nostru”, a dat asigurări într-o conferinţă de presă cancelarul.
German Chancellor Angela Merkel makes first #coronavirus comments to the media. Join us LIVE from Berlin: https://t.co/uxAvu8Nijp
— DW News (@dwnews) March 11, 2020
Merkel răspundea astfel unei întrebări cu privire la faptul dacă este pregătită să pună în discuţie imperativul echilibrului bugetar al Germaniei, care dictează conduita Guvernului de ani de zile şi care este crticat de către parteneri ai Germaniei precum Franţa, dar şi de unele instituţii internaţionale.
Angela Merkel, care se exprima prima oară în faţa presei cu privire la această epidemie, a declarat că a pune capăt răspândirii acesteia este ”pe primul loc”, înaintea respectării regulilor bugetare.
”O economie ca cea a Germaniei, extrem de dependentă de exporturi, este bineînţeles şi mai afectată de provocări mondiale decât o economie foarte centrată asupra ei însăşi”, a subliniat cancelarul.
Guvernul său ar urma astfel să prezinte vineri măsuri în vederea relansării economiei, vizând de exemplu hoteluri şi restaurante. El pregăteşte în od concret împrumuturi publice pentru întreprinderi care se confruntă cu dificultăţi de trezorerie.
Dogma bugetară germană are la bază două reguli - interdicţia înscrisă în Constituţie de a contracta o nouă datorie federală de peste 0,35% din PIB - numită «Schuldenbremse» (frâna datoriei) - şi angajamentul suplimentar al unui buget federal cel puţin echilibrat («Schwarze Null»), respectat din 2014.
Această regulă constituţională prevede însă derogări în cazul unei crize economice, catastrofe naturale sau ”sotuaţie de urgenţă extraordinară”, oferind astfel marje de manevră Guvernului.
Angela Merkel a confirmat că Uniunea Europeană (UE) promovează o abordare ”flexibilă” a Pactului European al Stabilităţii, care limitează în principiu la 3% pe an deficitul public al statelor membre.
”Noi vom gestiona Pactul Stabilităţii şi Creşterii cu supleţe la nivel european. Aceasta a fost o concluzie importantă” marţi, a reuniunii extraordinare a celor 27 de şefi de stat şi de guvern prin videoconferinţă, a subliniat Merkel.
”Cred că Pactul dispune de o flexibilitate suficientă pentru situaţii neobişnuite, iar asta înseamnă că unei ţări ca Italia (...) nu-i vom spune, bineînţeles, că nu poate investi în sistemul său de sănătate din cauza unei reguli cu privire la datorie”, a precizat ea, subliniind că situaţia este ”neobişnuită”.
Aceste declaraţii concordă cu ceea ce cere Franţa.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat dorinţa ca această”constrângere bugetară” să nu fie ”un meterez” împotriva unor eventuale măsuri de susţinere a economiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...