Amnesty International îi va retrage liderului din Myanmar, Aung San Suu Kyi, premiul de Ambasadoare a Conştiinţei, scrie BBC. Kyi, laureată a premiului Nobel pentru pace, a primit premiul din partea Amnesty International în 2009, când era arestată la domiciliu. Gruparea susţine că este indignată de incapacitatea lui Kyi de a susţine minoritatea Rohingya, 700.000 dintre membrii acesteia fiind nevoiţi să părăsească ţara după atacuri ale armatei. Retragerea face parte dintr-o serie de premii pe care Suu Kyi le-a pierdut.
„Suntem indignaţi de faptul că nu mai reprezentaţi un simbol al speranţei, curajului şi apărării drepturilor omului”, a scris Kumi Naidoo, secretarul general al Amnesty International. „Negarea ei privind gravitatea şi nivelul atrocităţilor înseamnă că nu există speranţe că situaţia se va îmbunătăţi”, a adăugat Naidoo.
Organizaţia a anunţat decizia sa în data aniversării a opt ani de la eliberarea lui Suu Kyi din arestul la domiciliu. Peste 700.000 de rohingya au fugit în 2017 din calea violenţelor militarilor birmani şi unor miliţii busdite şi s-au refugiat în Bangladeshul vecin, unde trăiesc de atunci în imense tabere improvizate. ONU a evocat un ”genocid”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Laureata Nobelului pentru Pace, un fost simbol al democraţiei, Suu Kyi a fost criticată din cauza răcelii sale, lipsei de comapsiune şi de acţiune faţă de soarta rezervată musulmanilor rohingya. Ea nu a condamnat niciodată violenţele. În iunie, un raport al ONU a informat că lideri militari importanţi din Myanmar trebuie să fie investigaţi pentru genocid în statul Rakhine şi crime împotriva umanităţii în alte zone. De asemenea, este criticată dur şi Kyi, pentru că nu a oprit violenţele.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.