Ruşii şi americanii şi-au continuat joi, la Geneva, dialogul strategic pe care l-au lansat în iunie, pe malul Lacului Leman, prin Vladimir Putin şi Joe Biden, în vederea unei ”neteziri” a numeroaselor diferende care subminează relaţiile Moscovei cu Washngtonul, relatează AFP.
Această nouă reuniune, care se defăşoară cu uşile închise şi în absenţa presei, a început joi, către ora 8.00 GMT (11.00, ora României), a anunţat un membru al Reprezentanţei Permanente a Rusiei la Geneva.
Discuţiile delegaţiilor - conduse de către numărul doi la Departamentul de Stat, Wendy Sherman, de partea americană şi adjunctul ministrului ruse de Externe Serghei Riabkov, de partea rusă - urmau să dureze o bună parte a zilei, potrivit acestei surse.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Delegaţia americană ”se bucură de faptul că poartă discuţii productive”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Reprezentanţa Permanentă a Statelor Unite la Geneva, care preia două fotografii difuzate de către reprezentnţa rusă.
Într-o imagine Sherman se salută cu Riabkov, iar în cealaltă cele două delegaţii stau, faţă în faţă, la o masă lungă de confernţe, cu microfoane şi plăci cu numele participanţilor şi sticle de apă minerală.
Subsecretara de Stat americană Bonnie Jenkins, însărcinată cu dezarmarea, sublinia miercuri, la un colocviu, că Statele Unite vor ca reuniunea de joi să conducă la ”etape concrete”.
În afară de dezarmare, negocierile vizează noile tehnologii, spaţiul şi inteligenţa artificială (IA), preciza ea, citată de agenţia de presă ATS.
Rusia este cea care găzduieşte această reunune.
Reuniunea precedentă, la sfârşitul lui iulie, a avut loc la sediul Reprezentanţei Permanente a Statelor Unite, situat pe un deal, la Geneva, la doar câteva sute de metri de cea rusă.
Cele două părţi au evocat atunci mai ales controlul armamentului.
În cadrul unui summit istoric, la 16 iunie, Joe Biden şi Vladimir Putin - care controlează primele cele mai mari două arsenale nucleare din lume - au insistat asupra necesităţii de a dscuta, în pofida numeroaselor surse de discordie.
Ei au subliniat atunci că, char şi în cea mai gravă perioadă a Războiuluirece, Moscova şi Washngtonul au dialogat, pentru a evita ceea ce era mai rău.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...