Comandamentul Statelor Unite ale Americii în Europa şi Africa desfăşoară în Republica Moldova, începând cu 9 mai, un exerciţiu militar comun la care vor participa peste 400 de militari moldoveni, dar şi militari din SUA şi două aeronave militare C-130 Hercules.
Exerciţiul, care se numeşte „Swift Response-2024”, se desfăşoară pe teritoriul Republicii Moldova în perioada 9-16 mai şi are ca scop dezvoltarea capabilităţilor militarilor participanţi, relatează NewsMaker citând reprezentanţi ai Ministerului Apărării de la Chişinău.
La exerciţiu vor participa peste 400 de militari din Brigada de Infanterie motorizată „Moldova”, Batalionul cu destinaţie specială „Fulger” al Armatei Naţionale şi militari din Divizia aeropurtată 82 din Statele Unite ale Americii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Scopul antrenamentelor este dezvoltarea capabilităţilor şi creşterea nivelului de interoperabilitate între militarii participanţi, precum şi punerea în practică a tehnicilor, metodelor şi procedurilor moderne de instruire militară individuală şi colectivă”, au precizat reprezentanţii Ministerului Apărării.
Exerciţiul „Swift Response” se desfăşoară între Armata Naţională a Republicii Moldova şi Comandamentul Statelor Unite ale Americii în Europa şi Africa în baza unor angajamente bilaterale de transfer a experienţei.
Republica Moldova este ţară neutră, prin Constituţie, dar are un parteneriat cu NATO şi a participat la misiuni internaţionale de menţinere a păcii.
Data la care începe exerciţiul comun cu americanii - 9 mai - are, de asemenea, un ecou însemnat la Moscova, care marchează cu mare fast Ziua Victoriei împotriva nazismului şi încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, urmând tradiţia sovietică. Ziua este marcată de obicei şi la Chişinău, mai ales de partidele cu orientare prorusă. După invazia din Ucraina, Republica Moldova a interzis purtarea panglicii Sfântului Gheorghe şi a altor simboluri ale forţei militare ruse la marşurile de 9 Mai.
La instruire vor fi implicate unităţi de tehnică din dotarea Armatei Naţionale, precum şi două aeronave militare C-130 Hercules, din cadrul comandamentului SUA în Europa şi Africa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.