Zeci de mii de americani au votat deja pentru Hillary Clinton, Donald Trump şi alţi candidaţi în alegerile prezidenţiale din noiembrie, în contextul în care cele mai multe state permit votul anticipat - o tradiţie americană, relatează AFP.
Cu cinci săptămâni înainte de alegeri, oamenii nu se grăbesc totuşi să voteze.
Potrivit profesorului Michael McDonald, un specialist în votul anticipat de la Universitatea din Florida, aproximativ 130.000 de alegători au votat deja, dintre cei 130 de milioane aşteptaţi la urne. Acest buletine de vot vor fi numărate abia în ziua alegerilor, marţi, pe 8 noiembrie.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Sistemul electoral american este descentralizat. Statele organizează scrutinele, fiecare în felul său.
Alegătorii pot vota anticipat în două moduri.
Prin poştă o pot face în 50 de state. Este necesar, în general, să ceară un buletin de vot în avans. În 20 de state este necesar să justifice absenţa de la vot pe 8 noiembrie. Alte trei state - şi anume Washington, Oregon şi Colorado - le trimit în mod sistematic buletine de vot tuturor alegătorilor înscrişi.
Personal, americanii pot vota în secţii de votare descjis în avans, de exemplu la nivel de comitat. Această posibilitate este valabilă în diverse grade în 37 de state, potrivit Conferinţei Naţionale a Legislaturilor de Stat. Acest tip de vot, în persoană, începe în general în octombrie şi este accesibil deja în trei state, inclusiv în Iowa. În Ohio va fi disponibil săptămâna viitoare.
În 2012, o treime din buletinele de vot au fost trimise înainte de Ziua Z, potrivit Biroului pentru recensământ.
Deşi este imposibil să se ştie cine conduce - democrata sau republicanul -, există unele indicii, în contextul în care alegătorii americani sunt înscrişi pe liste ca democraţi, republicani, independenţi sau de alt fel. Iar autorităţile furnizează uneori statistici despre numărul de alegători ai fiecărei părţi care a cerut sau a trimis un buletin de vot.
În Iowa, de exemplu, de două ori mai mulţi democraţi decât republicani au cerut un buletin de vot în avans, ceea ce sugerează un avans pentru Hillary Clinton.
Însă aceste analize nu pot preconiza rezultatul final.
Partidul Democrat ar fi putut să îşi înceapă campania de mobilizare înaintea Partidului Republican.
De asemenea, persoanele în vârstă votează, în general, înaintea tinerilor, ceea ce îi favorizează pe republicani.
Votul anticipat nu este o invenţie recentă şi se află în plină dezvoltare. În 1996, potrivit Biroului pentru recensământ, doar 10,5% dintre alegători au votat în avans.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.