Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, a făcut vineri după-amiază bilanţului ultimului an, cu ocazia aniversării unui an de la puciul eşuat împotriva regimului preşedintelui Erdogan. Acesta a vorbit despre cel mai grav act de teroare din istoria ţării şi a declarat că 15 iulie a reprezentat o revelaţie puternică a ameninţării existenţiale de la temelia Turciei.
”15 iulie nu a fost un puci militar tipic. A fost cel mai grav act de teroare din istoria Republicii Turce. În acea noapte, pusciştii au luat viaţa a 250 de cetăţeni turci şi au rănit mai mult de 2000 de persoane. Au folosit materiale militare letale împotriva civililor nevinovaţi, au folosit avioane de luptă pentru a bombarda parlamentul turc şi complexul prezidenţial”, şi-a început ambasadorul discursul în faţa invitaţilor de la Ambasada Turciei.
De asemenea, acesta a atras atenţia că toate partidele politice, atât din guvern, cât şi din opoziţie, societatea civilă şi mass-media s-au opus puciştilor, înainte de a preciza că în spatele tentativei sângeroase s-au aflat adepţii clericului islamist Fethullah Gulen.
Ambasadorul Ortaş a mulţumit pentru ”expresia puternică de solidaritate a liderilor români şi a poporului român prieten faţă de guvernul şi naţiunea turcă după încercarea de lovitură de stat”. De asemenea, acesta a amintit de vizita fostului ministru de Externe din august 2016 de la Ankara.
”Aceşti aşa-zişi "gülenişti" sunt expresia radicalizării prin cultul personalităţii. Îl divinizează pe Gülen, pe care îl privesc ca "Mesia", ei considerându-se "generaţia de aur". Loialitatea lor nu se limitează doar la el, făcându-i să încalce orice cod moral, legal, religios sau etic pentru a avansa interesele acestui grup”, a acuzat ambasadorul Osman Koray Ertaş.
Ambasadorul Turciei a atras atenţia că activităţile guleniste au fost investigate în peste o mie de de dosare în instanţele din Turcia.
”Guvernul turc adoptă în mod legal măsurile necesare şi proporţionale pentru a suprima şi, în cele din urmă, învinge această ameninţare iminentă. Starea de urgenţă, instaurată imediat după tentativa de lovitură de stat şi extinsă până la jumătatea lunii iulie 2017 a fost necesară pentru ca autorităţile să acţioneze rapid şi eficient. Aceasta nu vizează intervenţia în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor noştri”, a menţionat ambasadorul Ertaş.
De asemenea, acesta a explicat că peste 300 de instituţii închise au fost redeschise şi peste 30.000 de funcţionari publici au fost repuşi în funcţii la decizia comisiilor de evaluare, după suspendarea lor iniţială în urma puciului eşuat din Turcia.
”Cei care consideră că ar fi fost suspectaţi pe nedrept au la dispoziţie căi de atac legal, iar măsurile pot fi revizuite pe cale administrative şi judiciară”, a precizat ambasadorul Turciei la Bucureşti.
Ambasadorul Ertaş a declarat că autorităţile turce cooperează cu mecanismele internaţionale relevante, inclusiv Consiliul Europei, ONU şi OSCE.
”Ţinând cont şi de recomăndările Consiliului Europei, a fost instituită o Comisie de Anchetă privind măsurile luate prin decretele de urgenţă. Odată cu înfiinţarea Comisiei de Anchetă, cea mai importantă recomandare a Consiliului Europei a fost îndeplinită. Totodată, Comisia de Anchetă a fost recunoscută drept o cale de atac internă şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”.
În final, ambasadorul a notat că lovitura de stat eşuată a afectat profund societatea turcă, care se străduieşte să depăşească trauma ameninţării existente.
”Suntem hotărâţi să luptăm împotriva FETÖ cu trei instrumente pe care aceştia le desconsideră cel mai mult: statul de drept, moralitatea şi democraţia. Ne angajăm la aceasta în timp ce luptăm pe mai multe fronturi cu cele mai periculoase organizaţii teroriste – PKK şi DAESH (ISIS)”, a completat ambasadorul Ertaş.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.