Ambasadorii Uniunii Europene şi-au exprimat indignarea în această săptămână faţă de ceea ce consideră a fi o tentativă a preşedintelui turc Tayyip Erdogan de a şantaja Europa prin permiterea migranţilor să ajungă la graniţa cu Grecia, au declarat surse diplomatice citate de Reuters.
Unii diplomaţi au recunoscut însă că Erdogan are un avantaj în faţa UE pentru că membrii acesteia nu reuşesc să se înţeleagă asupra modului în care trebuie să trateze problema refugiaţilor şi, pentru a evita repetarea crizei migranţilor din 2015/2016, vor fi nevoiţi să ofere mai mulţi bani Turciei pentru ca aceasta să îi împiedice pe migranţi să ajungă în Europa.
”UE este ţinta unui şantaj”, a spus un diplomat la o şedinţă cu uşile închise de la Bruxelles, care a avut loc luni. Detalii de la întâlnirea respectivă au fost dezvăluite de mai multe surse diplomatice.
UE a avut dificultăţi să reacţioneze la miile de migranţi care au sosit în ultimele zile la graniţa dintre Turcia şi Grecia. Relaţiile dintre UE şi Turcia erau deja tensionate de problema securităţii şi a drepturilor omului, precum şi de forajele Turciei în largul Ciprului.
În 2015 - 2016, sosirea haotică în Europa a 1 milion de migranţi din Orientul Mijlociu a pus presiune pe sistemul de securitate şi cel de sănătate din spaţiul comunitar şi a alimentat dezvoltarea unor grupuri de extremă-drreapta.
UE a ajuns la un acord cu Turcia în martie 2016, în cadrul căruia Turcia a oprit migranţii aflaţi pe teritoriul său să se îndrepte spre Europa. În schimb, UE a oferit Turciei un ajutor de 6 miliarde de euro pentru cei peste 3,5 milioane de refugiaţi sirieni pe care îi adăposteşte.
Erdogan se plânge de mult timp că banii ajung greu şi că sunt canalizaţi către organizaţii umanitare şi nu către bugetul Turciei.
După ce forţele guvernamentale siriene susţinute de Rusia au ucis săptămâna trecută zeci de soldaţi turci aflaţi în Siria, Ankara a semnalat că va renunţa în totalitate la acordul cu UE.
”Dacă dormi cu diavolul, te trezeşti în iad, acolo unde ne aflăm noi acum”, a afirmat un ambasador în timpul întâlnirii.
Dilema din UE este provocată de diviziunile legate de modul în care trebuie să fie distribuite responsabilităţile de susţinere a refugiaţilor şi migranţilor care sosesc în cele 27 de state membre.
Un diplomat al UE a spus că Uniunea a pierdut timpul după acordul din 2016, ascunzând problema sub preş, plătind ca refugiaţii şi migranţii să fie ţinuţi în Turcia.
Reprezentanţii Olandei, Italiei, Franţei şi Germaniei au fost printre cei care au propus majorarea fondurilor pentru ajutarea refugiaţilor aflaţi în Turcia, în speranţa că îl vor calma pe Erdogan.
În timpul unei vizite efectuată marţi la graniţa dintre Grecia şi Turcia, pe care mii de migranţi au încercată să o traverseze, oficiali ai UE au promis bani mai mulţi Greciei pentru a face faţă crizei.
Dintre cele 6 miliarde de euro promise Turciei, Comisia Europeană a precizat marţi că 2,2 miliarde de euro au fost deja distribuite, iar restul banilor au fost alocaţi unor proiecte specifice şi vor ajunge în curând la beneficiari.
UE nu a discutat încă sumele pentru continuarea finanţării, iar diplomaţii au spus că decizia de suplimentare a finanţării va reveni liderilor UE, care se vor reuni pe 26-27 martie, la Bruxelles.
Între timp, UE ar putea intensifica ajutorul umanitar către regiunea siriană Idlib, una dintre puţinele zone unde rebelii se mai opun forţelor guvernamentale siriene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.