Ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) au adoptat joi un nou pachet ”substanţial” de sancţiuni impuse Rusiei aflată în război cu Ucraina, anunţă preşedinţia belgiană a Consiliului UE, relatează AFP.
”Acest pachet prevede noi măsuri ţintite şi consolidează impactul sancţiunilor existente, strângând ochiurile plasei”, anună pe X preşedinţia belgiană.
”Acest pachet de măsuri puternice va împiedica şi mai mult Rusia să aibă acces la tehnologii. El va priva totodată Rusia de venituri suplimentare în sectorul energiei”, salută tot pe X preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.
Între aceste măsuri se află o interdicţie a transbordării gazului natural lichefiat (GNL) în UE, potrivit documentului în care sunt listate aceste sancţiuni, după care AFP scrie că a obţinut o copie.
Această măsură vizează să creeze obstaccole logisticii exporturilor de gaze naturale ruseşti provenind din Arctica, care necesită folosirea unor nave săprgătoare de gheaţă în lunile de iarnă.
Aceste nave livrează GNL, pe care le transportă în porturi europene - Zeebruges în Belgia sau Montoir-de-Bretagne în Franţa, de exemplu -, iar acestea sunt trimise după aceea cu nave clasice către piaţa asiatică, în special în China.
Aceste noi sancţiuni nu reduc, aşadar, volumele de gaze naturale furnizate UE, o condiţie considerată esenţailă de anumite ţări care sunt în continuare dependente de aceste livrări ruseşti.
Aceste noi sancţiuni vizează totodată să limiteze recurgerea de către Rusia la cargouri-”fantomă”, cu scopul de a ocoli sancţiunile impuse de UE exporturilor de petrol rusesc.
Ele vizează sistenul care permite tranzacţii financiare - SPFS - implementat de către Rusia după excluderea sa din sistemul financiar internaţional interbancar SWIFT.
Acest pachet de sancţiuni -n al 14-lea de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022 - a făcut obiectul unor negocieri intense, timp de săptămâni de zile, din cauza reticenţelor anumitor state membre UE - inclusiv Germania.
În vederea unei îmbunătăţiri a eficienţei sancţiunilor precedente şi împiedicîrii ocolorii acestora, CE a propus o consolidare a obligaţiei ca întreprinderile europene să urmărească bunurile pe care le comercializează, cu scopul de evita ca ele să ajungă într-un final în Rusia prin intermediul unor ţări terţe.
UE încearcă - începând din 2022 - să limiteze posibilitatea ca Rusia să procure produse de uz civil, ca microprocesoarele, folosite însă în fabricarea armamentului.
Mai multe ţări vecine Rusiei sunt suspectate de faptul că servesc platforme de exploatare ale unor produse din Occident către Rusia.
Însă Germania - prima ţară exportatoare în Europa - consideră această măsură prea constrângătoare, potrivit unor diplomaţi.
Berlinul a acceptat până la urmă un compromis pus pe masă miercuri seara de către preşedinţia belgiană şi aprobat joii dimineaţa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...