Ambasada Rusiei la Bucureşti califică drept "încă un acces de paranoia anti-rusă la Kiev" informaţiile furnizate de SBU (serviciile de securitate ucrainene) conform cărora autorităţile de la Moscova ar fi plătit pentru incendierea a două şcoli româneşti din Cernăuţi, în cadrul unui plan de destabilizare a Ucrainei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-o postare de pe contul de Facebook al ambasadei, intitulată "Încă un acces de paranoia anti-rusă la Kiev" şi precizându-ase că este "comentariul Ambasadei Rusiei la Bucureşti", reprezentanţa diplomatică califică informaţia drept "falsă", susţinând totodată că, SBU, "după cum ştie bine toată lumea, are mai mult de 10 de ani de când este o instituţie controlată de către CIA în această ţară".

"În mod evident, confruntându-se cu un deficit de idei noi, urmaşii neo-nazişti de-a lui Bandera din Kiev au recurs din nou la minciuni provocatoare despre presupusul plan, urzit de servicii ruse speciale pentru a arunca în aer crucişătorul „Ucraina“, demult lăsat imobilizat pe chei şi ruginit, pentru a organiza atacuri asupra „Societăţii Culturii Maghiare din Transcarpatia“, şi, totodată, să şi incendieze vreo două şcoli cu predare în limba română din regiunea Cernăuţi. Chiar şi Ministerul român de Externe nu a rămas deoparte şi şi-a exprimat "îngrijorarea cu privire la"... ", comentează ambasada, care apreciază că "obiectivele organizatorilor acestei provocări sunt evidente".

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Reprezentanţii ambasadei susţin că regimul de la Kiev, cel ce suferă de „mania grandorii naţionale“ "ar dori să distragă atenţia vecinilor săi de la acea politică de ucrainizare forţată, pe care o urmăreşte în mod constant, şi care s-a manifestat cel mai viu prin adoptarea „Legii Educaţiei“ cu caracter discriminatoriu".

"Prevederile acestui document încalcă în mod deschis drepturile omului ale numeroaselor minorităţi naţionale din Ucraina, lipsindu-i pe copiii acestora de dreptul la educaţie în limba lor maternă, cu scopul de a schimba şi însăşi identitatea culturală în general. Nu este deloc de prisos să fie constatat, în acest context, că acel Kiev care „aspiră pentru Europa“, a ignorat cu mult succes comentariile Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, care a menţionat necesitatea unei ajustări majore ale legii menţionate anterior. Actuala provocare din partea SBU vizează, printre altele, şi prezentarea Rusiei drept inamicul comun, pentru a obţine de la Bucureşti, Budapesta şi Varşovia un refuz de a contracara împreună încălcarea masivă a drepturilor compatrioţilor lor în Ucraina, precum şi pentru a-i convinge că pe acestă temă nici nu este necesar să-şi readucă aminte de discriminarea limbii ruse, pe care o vorbeşte cea mai mare "minoritate naţională" a ţării", susţine reprezentanţa diplomatică.

În opinia ambasadei, "comportamentul autorităţilor ucrainene din ziua de astăzi, contribuind la diseminarea naţionalismul radical în ţară, cel care se exprimă din ce in ce mai des în forme de criminalitate şi de vandalism, este bine descris de proverbul românesc «Hoţul strigă: hoţu!»".

"Astfel, moştenitorii ideologici ai incendiatorilor Reichstag-ului au ca scop să distragă atenţia opiniei publice din capitalele europene de la cele două atacuri barbare care au fost organizate pe 17 şi 18 februarie asupra Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură din Kiev, de la pogromurile sucursalelor băncilor ruseşti sau unor bănci care doar s-au părut cuiva ruseşti, pogromuri ce au devenit un fenomen obişnuit, fără să mai vorbim despre "mass-media eterodoxe" etc. Mai mult, se creează impresia că, la Kiev, astfel de acţiuni sunt deja considerate corespunzând „valorilor europene“, cu o miză pe toleranţă maximă a Occidentului, deoarece aceste acţiuni sunt îndreptate împotriva Rusiei şi a ruşilor", mai susţine Ambasada Rusiei la Bucureşti.

Serviciul ucrainean de securitate a evitat provocări, în regiunea Cernăuţi, din partea unor persoane pe care le acuză că au fost plătite de Rusia să incendieze două şcoli româneşti în Bucovina (sud-vest), potrivit serviciului de presă al SBU, care acuză serviciile speciale ruse că au încercat în 12 rânduri să semene discordia şi ura prin provocări în Transcarpatia (sud-vest) şi Bucovina. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) "condamnă ferm" orice acţiune împotriva unor şcoli cu predare în limba română din Ucraina şi transmite că în prezent face demersuri pentru obţinerea de elemente suplimentare referitoare la circumstanţele producerii acestor tentative, precum şi la modul în care au acţionat autorităţile ucrainene în această situaţie.

”Agenţi SBU au evitat inclusiv provocări îndrăzneţe în regiunea Cernăuţi. Executanţii, care au fost identificaţi de SBU, au primit din Rusia o plată în avans să incendieze două şcoli româneşti în Bucovina”, a anunţat centrul de presă al SBU, citat de Unian în ediţia de vineri.

Serviciul a denunţat o intensificare a eforturilor serviciilor speciale ruse de a destabiliza Ucraina pe plan intern şi de a discredita ţara în ochii comunităţii internaţionale, potrivit agenţiei ucrainene, cu sediul la Kiev.

Între cele 12 ”încercări” evocate de serviciul de presă al SBU, Unian citează o încercare de incendiere a sediului unui centru cultural ungar din Transcarpatia.

De asemenea, serviciile speciale ruse ar fi plănuit să organizeze o ”falsă campanie” la Ujgorod, cu scopul de a stârni ura etnică, au acuzat serviciile de presă ale SBU citate de agenţia ucraineană.

”Am primit informaţii potrivit cărora Rusia a ordonat o campanie de informare subversivă, sub pretextul unor reuniuni publice pe tema «Respectarea drepturilor naţionale şi culturale ale ungarilor în regiunea Transcarpatia în contextul articoluluii 7 al Legii ucrainene a educaţiei»”, a declarat adjunctul comandantului SBU Viktor Kononenko 

”În cursul evenimentului s-ar fi lansat îndemnuri la acordarea autonomiei ungarilor în regiunea Transcarpatia, din cauza unor presupuse hărţuiri din partea autorităţilor ucrainene”, a continuat el.

”Cei care au orchestrat (evenimentul) au promovat poveşti de propagandă pe acest subiect în presa rusă, pe care le-au postat activ şi repostat pe reţele de socializare”, a adăugat el.

”Agenţi SBU au documentat (faptul) că coordonatorul campaniei a fost un reprezentant al unei binecunoscute organizaţii publice, iar executantul a fost preşedintele unei fundaţii de caritate din Kiev”, a declarat  Kononenko, citat de Unian, fără alte precizări. 

De asemenea, SBU a documentat faptul că cetăţeanul rus David Ponomarev, cunoscut pentru că a plănuit atacuri teroriste în Nikolaiev în 2015, a încercat să organizeze din nou un act de sabotaj în oraşul-port Nikolaiev, în regiunea cu acelaşi nume din sudul ţării, şi la Ujgorod, mai scrie Unian.

viewscnt

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.