Echipele de salvare au recuperat duminică cadavrele a încă patru persoane în centrul Greciei, ridicând la 15 numărul morţilor în urma celei mai intense furtuni din ţară de la începutul înregistrărilor, în 1930, relatează Reuters.
Alte două persoane sunt încă date dispărute, potrivit autorităţilor.
Furtuna Daniel a devastat Grecia timp de trei zile începând de marţi, la sfârşitul celei mai călduroase veri înregistrate vreodată, făcând noi distrugeri după incendiile mortale din urmă cu câteva săptămâni. Case şi poduri s-au prăbuşit, şcoli, drumuri şi stâlpi de electricitate au fost distruse, animale s-au înecat şi culturile din câmpia fertilă a Tesaliei au fost compromise.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cadavrele unei femei în vârstă de 88 de ani şi a doi bărbaţi, de 58 şi 65 de ani, au fost găsite duminică în apropierea oraşului Karditsa, una dintre cele mai afectate zone. Ulterior, echipele de salvare au mai găsit un cadavru, al unui bărbat în vârstă de 42 de ani în zona Volos.
Locuitorii afectaţi de inundaţii au fost transportaţi pe calea aerului sau transferaţi în bărci de salvare în întreaga regiune.
Până în prezent, peste 4.250 de persoane au fost evacuate, au declarat autorităţile, eforturile fiind concentrate în satele din apropierea oraşului Larissa şi din apropierea râului Pineios, ale cărui ape s-au revărsat şi au afectat zonele din preajmă.
Premierul Kyriakos Mitsotakis a vizitat duminică seară principalul centru de operaţiuni din Tesalia şi a anunţat un ajutor financiar pentru cei afectaţi de furtună. El a declarat că prioritatea statului este "să vindece rănile grave pe care le-a lăsat această calamitate".
Mitsotakis se va întâlni marţi, la Strasbourg, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. El a declarat că doreşte să se asigure că Grecia poate obţine fonduri suplimentare pentru a face faţă impactului furtunii, a cărei amploare, a spus el, "a fost dincolo de orice predicţie".
Liderul conservator a anunţat că discursul său anual privind politica economică, care a fost amânat din cauza furtunii, va avea loc pe 16 septembrie. Economia Greciei, care a ieşit dintr-o criză a datoriilor care durează de zece ani, este mai puternică, a adăugat el, iar cu sprijinul Uniunii Europene poate face faţă impactului unui astfel de dezastru.
Potopul din Grecia a urmat unui uriaş incendiu de vegetaţie în nordul ţării. Climatul mediteranean arid al Greciei o plasează în prima linie a schimbărilor climatice globale, iar fenomenele meteorologice neobişnuite vor fi din ce în ce mai frecvente, spun oamenii de ştiinţă.
În ultimele săptămâni, fenomene meteorologice extreme au lovit întreaga lume, cu inundaţii în Scandinavia, în sud-estul Europei şi în Hong Kong, în timp ce India a avut cea mai secetoasă lună august de la începutul înregistrărilor, în urmă cu mai bine de un secol.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.