Aproximativ 30 de lideri, inclusiv preşedintele interimar Ilie Bolojan, se vor întâlni joi la Paris pentru a discuta cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre cum să consolideze sprijinul militar, vor evalua eforturile de încetare a focului şi vor analiza ce rol ar putea juca în cazul în care se încheie un acord de pace cu Rusia, relatează Reuters.
Al treilea summit a ceea ce Franţa a numit coaliţia celor „care doresc şi au capacitatea” („coalition of willing and able”) îi reuneşte, printre alţii, pe premierul polonez Donald Tusk, secretarul general al NATO Mark Rutte, premierul italian Giorgia Meloni şi vicepreşedintele turc Cevdet Yılmaz.
„În primul rând (vom discuta) despre sprijinul imediat pentru Ucraina. Acesta trebuie să continue pentru că este necesar să continuăm rezistenţa”, a declarat preşedintele Emmanuel Macron miercuri seară, la o conferinţă de presă comună cu Zelenski.
Macron s-a angajat să acorde Ucrainei un sprijin militar francez suplimentar în valoare de 2 miliarde de euro. Zelenski a declarat că şi alţi parteneri ar putea anunţa joi pachete de ajutor.
Formatul reuniunii urmăreşte să creeze un rol pentru Europa în orice discuţii privind încheierea conflictului. Deşi Statele Unite nu sunt prezente, oficialii francezi spun că rezultatele summitului vor fi comunicate administraţiei americane.
Discuţiile se vor concentra pe modul de consolidare militară a Ucrainei pentru a descuraja viitoare atacuri şi pe modul de monitorizare a armistiţiului limitat la obiectivele maritime şi la infrastructura energetică, aşa cum s-a convenit în cadrul discuţiilor conduse de SUA în această săptămână în Arabia Saudită.
EUROPA CAUTĂ ALTERNATIVE LA TRIMITEREA DE TRUPE DE MENŢINERE A PĂCII
În acelaşi timp, eforturile europene, conduse de Macron şi de prim-ministrul britanic Keir Starmer, de a crea acorduri de securitate pentru Ucraina se deplasează de la trimiterea de trupe la luarea în considerare a alternativelor, deoarece se confruntă cu constrângeri politice şi logistice, precum şi cu perspectiva ca Rusia şi Statele Unite să se opună planurilor lor, au declarat oficiali pentru Reuters.
Un document conceptual pentru summit, consultat de Reuters, se referă la o posibilă viitoare forţă de reasigurare în Ucraina, departe de linia frontului, „ca parte a unui viitor acord de pace şi cu sprijinul Statelor Unite”. O forţă de reasigurare poziţionată în Ucraina ar urmări să ofere garanţii de securitate şi să descurajeze viitoarele agresiuni din partea Rusiei.
„Obiectivul este de a permite Ucrainei să menţină situaţia pe teren şi să reziste agresiunii ruse, construind în acelaşi timp elementele credibile pentru această pace durabilă”, a declarat Macron.
Zelenski a declarat că speră să existe mai multă claritate cu privire la ţările care se vor angaja în cele din urmă într-o astfel de forţă. „Aşteptăm nişte decizii noi şi ferme. Trebuie să avansăm în discuţiile despre garanţiile de securitate şi prezenţa în Ucraina a contingentelor partenere”, a spus el. „Vom vedea ce este posibil şi ce nu este posibil să facem. Nu este simplu şi cred că este încă prea devreme”, a adăugat liderul ucrainean.
Subliniind dificultăţile, Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc miercuri de nerespectarea unui armistiţiu negociat de Statele Unite, iar Uniunea Europeană a declarat că nu va îndeplini condiţiile stabilite de Rusia - în special referitoare la sancţiuni - pentru o încetare a focului planificată în Marea Neagră.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.