Ambasadorii NATO şi-au exprimat îngrijorarea faţă de recurgerea de către Rusia, în opinia lor, la un fel de război electronic în cursul exerciţiilor militare Zapad de luna trecută, care a afectat unele reţele de telefonie, a declarat joi secretarul general al Alianţei Jens Stoltenberg, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Cel puţin doi aliaţi au raportat acest lucru”, a spus Stoltenberg presei după ce a prezidat discuţii, la Bruxelles, între ambasadorii statelor membre NATO şi al Rusiei.

Acest lucru relevă necesitatea ca Moscova să fie mai transparentă în jocurile de război, ”să se asigure că nu există erori de calcul, neînţelegeri, deoarece acest tip de activităţi poate avea efecte grave”, a suliniat secretarul general.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Servicii de telefonie din Letonia, Norvegia şi de pe Insulele suedeze Oeland au fost oprite timp de câteva ore în timpul exerciţiilor militare Zapad-2017, desfăşurate în comun de Rusia şi Belarus în perioada 14-20 septembrie.

Această bruiere ar fi fost provocată de o navă rusă de comunicaţii de la Marea baltică.

”Mi s-a oprit telefonul timp de patru sau cinci ore. Suspiciunea este că a fost vorba despre o navă rusă, la Marea Baltică, (dotată) cu tehnologie capabilă să blocheze semnalul celularelor”, a acuzat luna aceasta parlamentarul leton Ojars Kalnins.

El a precizat că bruiajul ”s-a concentrat asupra Insulelor Oeland din Suedia”, dar că ”acesta a oprit toate comunicaţiile, inclusiv serviciul telefonic de urgenţă din Letonia. Serviciul nostru 911 a fost oprit tmp de mai multe ore în timpul acestui atac experimental”, a acuzat parlamentarul.

Şeful serviciilor norvegiene de informaţii Morten Haga Lunde a acuzat Rusia, în ediţia de miercuri a cotidianului Aftenposten, că a recurs totodată un fel de atac electronic care ar fi putut să pună în pericol avioane civile aflate în regiune.

”Au avut loc exerciţii de bruiere a GPS-ului - în cadrul războiului electronic”, a declarat el.

”Cel mai probabil a fost vorba de o bruiere care avea ca scop să perturbe utilizarea GPS-ului de către forţele ruse - dar un bruiaj care a avut efecte secundare asupra zborurilor (liniilor aeriene) şi intercontinentale, cărora Rusia trebuia să le cunoscă raza”.

Imediat după exerciţiile Zapad, comandantul Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR), locotenent-generalul Ben Hodges, a acuzat Rusia că este ocupată cu dezvoltarea unor mijloace ”puternice şi sofisticate” de război electronic, în timp ce statele membre NATO se concentrează mai mult asupra unor ”operaţiuni de tip antiterorist”.

”Multe dintre aceste (mijloace) au fost etalate, (capacităţi) cibernetice şi alte capacităţi de război electronic”, a declarat Hodges în timpul Zapad. ”Ei (ruţii) au continuat în această direcţie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.