China a instituit sâmbătă o alertă cod roşu - pentru prima oară din 2011 - într-o parte a ţării, inclusiv capitala, Beijing, în aşteptarea unor ploi torenţiale, în urma taifunului Doksuri, care a traversat de vineri sud-estul ţării şi îndrepta către nord, unde se face simţit, potrivit serviciilor chineze de meteorologie relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această alertă cod roşu, care a intrat în vigoare la ora locală 20.00 (15.00, ora României), vizează o zonă vastă, în care locuiesc câteva sute de milioane de oameni, care înglobează Beijingul, metropola vecină Tianjin, provinciile limitrofe Hebei (nord) şi Shandong (est) şi o parte a Henan (centre) et du Shanxi (nord).

Este pentru prima oară din 2011 când este emisă o astfel de alertă cod roşu de ploi diluviene, scrie presa locală.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Local, nivelul apei de ploaie poate atinge 60 de centimetri pe metrul pătrat, avertizează serviciile meteorologice.

La Beijing, mai multe parcuri embelematice din oraş, lacuri vecine şi străzi de maluri au fost închise sâmbătă, din cauza temerilor faţă de inundaţii, a anunţat muncipalitatea.

Sâmbătă după-amiaza, averse importante şi scurte au avut loc în mai multye cartiere din Beijing.

Presa locală scrie că ploile aşteptate în orele următoare ar putea să fie şi mai importante decât cele din iulie 2012, soldate cu 79 de morţi în cursul unor inundaţii istorice.

Aceste intemperii au loc în timp ce, la celălalt capăt al ţării taifunul Doksuri continua să înainteze,

El a cauzat vineri pagube materiale importante în sud-estul ţării, cu rafale de vânt de până la 175 de kilometri pe oră.

Intensitatea taifunului a scăzut între timp.

Televiziunea naţională chineză a difuzat imagini cu arbori culcaţi pe drumuri şi zone rezidenţiale cu întinderi importante de aplă noroiasă.

La Fuzhou (sud-est), autorităţile le-au ordonat sâmbătă locuitorilor să nu iasă din casă decât în caz de necesitate.

Transporturile în comun au fost suspendate în acest oraş, situat la nivelul Taiwanului.

China se confruntă în ultimele luni cu condiţii meteorologice extreme şi temperaturi neobişnuite local, exacerbate de modificări climatice, potrivit unor cercetători.

La începutul lui iulie, Beijingul şi regiunea capitalei chineze au bătut recorduri de caniculă, înregistrând peste 40°C.

Evenimentele meteorologice extreme - cicloni, canicule, inundaţii, secete - sunht fenomene naturale.

Însă încălzirea globală - provocată de emisii de gaze cu efect de seră generate de activităţile umane - le creasc amploarea şi/sau frecvenţa, potrivit unor experţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.