Partidul Democrat era incapabil marţi să publice vreun rezultat al alegerilor primare din Iowa - după un an de campanie şi milioane de dolari cheltuiţi în campania electorală - prima etapă a alegerilor primare în cursa pentru fotoliul de la Casa Albă, un eşec tehnic şi un dezastru politic care-l face fericit pe preşedintele republican Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Lipsa oricăror rezultate îi privează pe candidaţi de impulsul creat de obicei de acest vot, care lansează alegerile primare din 1970.

Ziarele americane nu au putut pune pe prima pagină, marţi, niciun învingător, iar actualitatea politică se detunează rapid către discursul despre starea Uniunii pe care-l susţine preşedintele republican în Congres marţi seara (ora locală), înaintea achitării sale prevăzute în Senat miercuri în procesul destituirii acestuia.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Umplând acest gol, doi candidaţi şi-au clamat succesul - senatorul Bernie Sanders, care era în frunte în sondaje, şi care aproape că a înfrânt-o în Iowa pe Hillary Clinton în urmă cu patru ani, şi tânărul fost primar moderat Pete Buttigieg.

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama Joe Biden pare să fi realizat o contraperformaţă, potrivit rezultatelor din câteva mari secţii de vot şi unei estimări publicate de tabăra lui Sanders.

Partidul Democrat din Iowa a justificat amânarea anunţării rezultatelor prin ”incoerenţe” în date şi a explicat că vrea să se asigure de fiabilitatea datelor, însă a rămas aproape mut. Aplicaţia folosită de reprezentanţii celor 1.700 de secţii de votare a fost acuzată în numeroase declaraţii.

”Nimic nu funcţionează, exact ca atunci când ei conduceau ţara”, a scris marţi pe Twitter Donald Trump.

”Singura persoană care poate revendica o asemenea mare victorie în Iowa noaptea trecută este Trump”, a adăugat el, referindu-se la propria victorie la vot - de formă - organizat de Partidul Republican în Iowa luni seara.

Presaţi de calendar, candidaţii democraţi au părăsit deja Iowa şi s-au dus la New Hampshire, care va vota la 11 februarie, într-un scrutin primar ”normal”, adică cu buletine de vot.

”Primii, probabil Sanders şi Buttigieg, şi-ar fi putut exploata performanţele pentru a se lansa în New Hampshire. În schimb, incompetenţa şocantă a Partidului Democrat din Iowa a ţinut prima pagină. Cine va crede rezultatele atunci când vor fi în sfârşit publicate?”, a declarat pentru AFP Larry Sabato, un profesor de la Universitatea din Virgiania.

DIRECŢIA: NEW HAMPSHIRE

Iowa are un sistem arhaic de "caucus" - adunări electorale care se grupează în mod fizic, în fiecare secţie de vot, sub culorile unui candidat, cu posibilitatea de a se alătura altei tabere după primul tur. Acest sistem este de mult timp denunţat ca limitând participarea şi antidemocratic, întrucât votul nu este secret.

Candidaţii înşişi au observatori peste tot şi dispun de propriile estimări ale rezultatelor.

”Iowa, ai surprins ţara”, a tunat luni seara tânărul "Mayor Pete", necunoscut pe scena naţională în urmă cu un an, într-un discurs foarte incisiv, în care s-a declarat ”victorios” - fără însă să facă publice datele de care dispune.

”În această seară, o speranţă improbabilă a devenit o realitate de netăgăduit”, a declarat acest fost primar al unui oraş mediu din Indiana, primul candidat în mod deschis gay care are o şansă să obţină învesttura şi care speră să creeze, la vârsta de 38 de ani, o surpriză şi să preia leadershipul taberei moderate.

Bernie Sanders, în vârstă de 78 de ani, heraldul aripii stângi, a afirmat şi el că a obţinut un ”foarte, foarte frumos succes”, aşa cum preziceau sondajele. ”Această zi marchează începutul sfârşitului lui Donald Trump”.

Echipa sa de campanie a publicat în noaptea de luni spre marţi propriile date parţiale, cu privire la 40% din secţiile de votare.

Ele îl plasează pe "Bernie" în frunte cu 28,62% din voturile exprimate, în faţa lui Pete Buttigieg (25,71%) şi senatoarei Elizabeth Warren (18,42%), şi ea reprezentanta aripii stângi a partidului. Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, se clasează abia al patrulea, cu 15,08% din voturile exprimate, în contextul în care a dominat de luni de zile în fruntea sondajelor la nivel naţional.

Joe Biden ar fi flancat de altă senatoare moderată, Amy Klobuchar, care nu a reuşit să ”decoleze” la nivel naţional.

”Suntem dincolo de speranţe”, şi-a exprimat mulţumirea această aleasă din Midwest.

Frustrarea era palpabilă, într-o ţară care s-a confruntat şi cu alte probleme în organizarea alegerilor.

”Este clar un eşec”, a deplâns Mohsen Zarkesh, un voluntar în vârstă de 29 de ani din tabăra lui Sanders.

Echipa Biden le-a trimis o scrisoare organizatorilor în care le cere ”explicaţii”. ”Aplicaţia menită să transmită partidului rezultatele caucus-urilor nu a funcţionat şi nici sistemul telefonic de urgenţă”, a protestat ea.

Însă, în cazul în care rezultatul slab al lui Joe Biden se confirmă, fiascoul tehnic va avea ca rezultat să-l facă mai puţin vizibil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.