Mişcarea în favoarea democraţiei din Hong Kong a încasat vineri o nouă palmă, prin amânarea - cu un an - a alegerilor legialative din cauza covid-19, la sfârşitul unei luni marcate de descalificarea candidaţilor săi, de arestări ale unor studenţi şi de plecarea în exil a reprezentanţilor opoziţiei, relatează AFP.
La un an de la manifestaţii fără precedent în fosta colonie britanică de la retrocedarea acesteia în 1997, puterea centrală chineză a angajat o preluare în forţă a controlului asupra teritoriului său semiautonom, printr-o lege dură a securităţii naţionale, impusă la sfârşitul lui iunie.
Mulţi opozanţi au prezentat această lege drept ultimul cui bătut în sicriul principiului ”o ţară, două sisteme”, al cărui scop era să garanteze - până în 2047 - libertăţi necunocute altundeva în China continantală.
Săptămânile de după adoptarea legii au confirmat tensiunea brutală şi o reprimare a mişcării în favoarea democraţiei.
Şefa Execuivului local Carrie Lam - numită de Beijing - a anunţat vineri seara (ora locală) amânarea alegerilor care urmau să permită, în septembrie, o reînnoire a Consiliului Legislativ (LegCo, Parlamentul local).
”REZISTENŢA” VA CONTINUA
Ea a vorbit despre ”decizia cea mai dificilă” luată de la începutul anului, în ianuarie, cu privire la pandemia covid-19 în oraş - care înregistrează de la începutul lunii o creştere puternică -, adăugând că Beijingul susţine această iniţiativă.
Această decizie va alimenta furia taberei în favoarea democraţiei, care a îndemnat-o pe Lam să nu instrumentalizeze pandemia covid-19 pentru a se proteja de o derută la urne.
Autorităţile au anunţat joi invalidarea candidaturilor a 12 activişti în favoarea democraţei în aceste alegeri.
”Rezistenţa noastră va continua şi sperăm că lumea ne va fi alături în aceste bătălii viitoare”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, Joshua Wong, care a fost în 2014 faţa ”mişcării umbrelelor” şi a cărui candidatură a fost de asemnea respinsă.
”Este fără vreo îndoială perioada fraudei electorale celei mai scandaloase din istoria Hong Kongului”, a declarat cel pe care autorităţile l-au împiedicat deja să candideze în alegerile din noiembrie, în care tabăra în favoarea democraţiei a triumfat.
GROTESC
Executivul a prezentat, într-un comunicat, o lungă listă cu motive ale acestor descalificări, citând faptul că unii candidaţi au criticat legea securităţii sau au refuzat să recunoască suveranitatea chineză.
În mod grotesc, el le reproşează unora faptul că intenţionează să obţină majoritatea în LegCo.
Tabăra în favoarea democraţiei spera să marcheze puncte pe seama popularităţii contestării anul trecut şi succesului în scrutinele locale din noiembrie, pentru a obţine pentru prima oară o majoritate într-o Cameră care este astfel alcătuită încât înclină automat în favoarea Beijingului.
Peste 600.000 de locuitori ai Hong Kongului au participat la jumătatea lui iulie în alegeri primare organizate de tabăra în favoarea democraţiei în acest oraş cu 7,5 milioane de locuitori, o consulatre analizată amplu drept un mare succes popular.
”PRĂBUŞIRE CONSTITUŢIONALĂ”
Peste jumătate dintre cele 3.272 de contaminări cu noul coronavirus înregistrate la Hong Kong au fost înregistrate de la începutul lui iulie.
”Ar fi o prăbuşire totală a sistemului nostru constituţional”, a avertizat, într-un comunicat, înainte de anunţarea amânării alegerilor, o coaliţie de partide democrate.
În urma alegerilor din 2016, mai mulţi aleşi în favoarea democraţiei au fost descalificaţi din cauză că şi-au modificat în mod voit jurământul, pentru a-şi manifesta ostilitatea faţă de influenţa Chinei.
Invalidarea candidaturilor a avut loc la mai puţin de 24 de ore după arestarea, miercuri seara, a patru studenţi - trei băieţi şi o fată, cu vârste cuprinse între 16 şi 21 de ani -, foşti membri ai unei organizaţii care susţine independenţa, dizovată recent.
Acestea au fost primele arestări efectuate de unitatea creată în cadrul Poliţiei din Hong Kong cu scopul de a impune respectarea legii securităţii.
Cei patru studenţi au fost eliberaţi vineri, pe cauţiune.
Tabăra în favoarea democraţiei şi-a exprimat emoţia, cu o zi înainte, faţă de destituirea de către Universitatea din Hong Kong a profesorului de drept Benny Tai, care a fost încarcerat în 2019 cu privire la rolul său în ”mişcarea umbrelelor”.
Un avocat neobosit al non-violenţei, Tai a fost unul dintre organizatorii alegerilor primare ale taberei în favoarea democraţiei.
”Teroarea albă şi politica fricii acţionează la Hong Kong”, a denunţat joi un camarad de luptă al lui Joshua Wong, Nathan Law, care s-a exilat la Londra
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...