Votanţii britanici şi olandezi merg joii la urme pentru alegerile europarlamentare, notează BBC. În Marea Britanie, vor fi aleşi 73 de europarlamentari în nouă districte electorale în Anglia iar Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord au câte un district electoral. Olanda va trimite la Bruxelles 26 de europarlamentari.
Fiecare regiune are un număr diferit de reprezentanţi în funcţie de populaţie – de la trei europarlamentari în Nord-Est şi Irlanda de Nord la 10 europarlamentari în Sud-Est.
Secţiile de votare vor fi deschise până la ora locală 22:00 (00:00 ora României).
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Rezultatele vor fi anunţate de îndată ce toate statele UE au votat, procesul de votare se va încheia în noaptea de duminică spre luni.
Votanţii trebuie să se fi înregistrat în prealabil pentru vot, să aibă cel puţin 18 ani, să fie cetăţeni britanici, irlandezi, cetăţeni ai Commonwealth-ului sau cetăţenii unei ţări UE.
Votul european are loc în condiţiile unei societăţi britanice divizate, la aproape trei ani de la referendumul care a decis ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.
Alegerile, la care britanicii nu se aşteptau să participe, sunt rezultatul unui impas în privinţa Brexitului după ce acordul la care a ajuns premierul Theresa May cu UE a fost respins de trei ori de parlamentul britanic.
Marea Britanie trebuie să părăsească UE acum aproape două luni, însă acest lucru a fost amânat pentru 31 octombrie. Parlamentarii britanici vor vota din nou în prima săptămână din iunie privind acordul Brexitului, însă cei mai mulţi şi-au exprimat deja nemulţumire faţă de această nouă versiune propusă de May, astfel că impasul pare să continue.
Conform sondajelor de opinie, partidele pro-Brexit şi cele pro-UE vor face progrese semnificative în timp ce Partidul Conservator al lui May şi principala grupare de opoziţie, Partidul Laburist, sunt aşteptate să piardă semnificativ din voturi.
Partidul Brexitului al lui Nigel Farage va înregistra rezultate peste aşteptări la alegerile europarlamentare de la sfârşitul lui mai conform mai multor sondaje.
Un sondaj Opinium arată că Partidul Brexitului va obţine 34% dintre voturi, mai mult decât Partidul Conservator şi Partidul Laburist împreună.
Conform unui sondaj Politico, Partidul Laburist va obţine 21 de locuri în Parlamentul European, Partidul Brexitului 16 iar conservatorii 12.
Un alt sondaj, comandat de The Telegraph, arată că Partidul Conservator se va clasa pe locul al treilea dacă ar avea loc acum alegeri naţionale, în spatele laburiştilor şi a Partidului Brexitului.
De asemenea, astăzi vor merge la urne şi olandezii.
Secţiile de votare s-au deschis de la ora locală 5:15 în Olanda, ţară care va trimite la Bruxelles 26 de europarlamentari (29 după Brexit). Majoritatea secţiilor se vor închide la ora locală 21:00.
Forumul pentru Democraţie al lui Thierry Baudet, un partid naţionalist care a câştigat doar 2% din voturi la alegerile naţionale din 2017, este preconizat să obţină 15% din voturi, fiind aproape de partidul premierului Mark Rutte.
Baudet, care s-a autoproclamat „cel mai important intelectual din Olanda” într-o postare din 2016 de pe Twitter, pune accent pe o politică de tip „Olanda pe primul loc”. El dă vina pe imigraţie pentru declinul civilizaţiei creştine europene şi doreşte ca Olanda să părăsească UE.
Partidul lui Baudet a ieşit pe primul loc în alegerile locale din martie, înaintea Partidului Poporului pentru Libertate şi Democraţie al lui Rutte.
Baudet a obţinut susţinerea în mare parte de la care au votat anterior Partidul Libertăţii al rivalului său de dreapta, Geert Wilders, un alt politician eurosceptic cunoscut pentru campania sa împotriva Islamului. Wilders este aşteptat însă să obţină doar 5% din voturi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.