Observatorii internaţionali au afirmat că al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova s-a desfăşurat transparent şi corect, dar autorităţile trebuie să se pregătească în viitor pentru o prezenţă masivă la vot în diaspora, relatează Deschide.md.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Pregătirile tehnice pentru cel de-al doilea tur al scrutinului electoral au fost de o manieră profesionistă şi în general ziua alegerilor a fost evaluată pozitiv. Reprezentanţii candidaţilor au avut capacitatea să urmărească procesul de numărare şi totalizare a voturilor, fără restricţii. Cu cât mai intensă a fost campania electorală, cu atât mai mult s-a reuşit mobilizarea cetăţenilor, oferindu-le astfel posiblitatea dreptul la vot. Vreau să-l încurajez pe noul preşedinte să sprijine reformele începute pentru a reinstaura încrederea cetăţenilor în instituţiilor de stat”, a declarat, şefa Delegaţiei de Observatori a Adunării Parlamentare a OSCE Arta Dade.

Oobservatorul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Elisabeth Schneider-Schneiter, a apreciat că, „la fel ca şi două săptămâni în urmă, (…) cetăţenii au putut să-şi facă alegerea de o manieră liberă iar ziua scrutinului a fost bine organizată”. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Şeful delegaţiei Parlamentului European, Igor Soltes, avertizat, însă, că autorităţile trebuie să se pregătească mai bine în viitor pentru un număr mare de alegători la secţiile dintre străinătate. „Vreau să menţionez că mulţi cetăţeni de peste hotare au fost nevoiţi să parcurgă distanţa lungi pentru a ajunge la secţiile de vot dar şi să stea ore în şir la cozi. Acest lucru trebuie să fie însuşite de autorităţi penrtu a nu permite pe viitor astfel de situaţii”, a atras atenţia Soltes. 

Totodată misiunea internaţională de observatori a Comunităţii Statelor Independente (CSI) a constatat că turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, în pofida unor neajunsuri, s-au desfăşurat transparent şi corect.

Alexei Sergheev, secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI, a dat asigurări că observatorii apreciază comunicarea pe care au avut atât cu CEC (Comisia Electorală Centrală), cât şi cu birourile electorale.

Observatorii CSI au constatat că turul doi al alegerilor s-a desfăşurat în aceleaşi condiţii ca şi primul tur, dar remarcă faptul că CEC, între cele două tururi, a luat hotărâri pozitive, iar una dintre cele mai importante este majorarea numărului de buletine de vot. Buletine suplimentare au fost repartizate în secţiile de vot de peste hotare, dar şi din Transnistria. „Suntem de părere că CEC a acţionat profesionist şi în turul doi", a spus Alexei Sergheev.

Observatorii CSI au constatat că, înainte de turul doi, campania electorală a fost mai activă, dar şi mai dură, candidaţii au renunţat la întrevederi în masă cu oamenii, mai mult s-au folosit de reţele de socializare.

„Am urmărit atent şi dezbaterile, constatăm că nu au fost constructive mereu, dialogul conţinea acuzări, iar subiectele discutate la diferite posturi erau practic aceleaşi", a spus Alexei Sergheev.

Observatorii menţionează că, deşi au fost anumite neajunsuri, acestea nu au influenţat rezultatele alegerilor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.