Statele Unite sunt în alertă înaintea alegerilor prezidenţiale de marţi, unul dintre cele mai securizate scrutine din istoria lor, prin mobilizarea Gărzii Naţionale, cu butoane de alertă şi magazine baricadate, relatează AFP.
În timp ce anxietatea atinge un vârf cu o zi înainte de un scrutin prezentat în contiunuare drept complet incert, autorităţile au implementat la toate nivelurile măsuri excepţionale în vederea consolidării securităţii fizice a personalului electoral, dar şi a buletinelor de vot.
Astfel, în Nevada (sud-vest), în statul Washington (nord-vest) şi în Oregon (nord-vest), un contingent al Gărzii Naţionale se va afla în alertă pentru a asigura o ”zi electorală sigură şi fără probleme”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Vreau să mă asigur că suntem deplin pregătiţi să răspundem oricărei tulburări civile suplimentare”, a anunţat guvernatorul democrat al statului Washington Jay Inslee.
În acest stat, în care Kamala Harris ar urma să-l înfrângă uşor pe Donald Trump, potrivit sondajelor, cutii de scrisori în care se depun voturi prin corespondenţă au fost incendiate săptămâna trecuăt. Incidente asemănătoare s-au raportat în Oregon şi în Arizona, unde au fost deschise anchete.
Unele dintre cele aproximativ 100.000 de secţii de votare din ţară urmează să fie echipate cu butoane de apel de urgenţă, a confirmat AFP societatea Runbeck Election Services, specializată în tehnologii de securitate electorală.
”SUPRAVEGHERE NONSTOP”
În acest sfârşit de campanie tensionată şi anxiogenă, nivelul alertei este şi mai important în statele-cheie, decisive în victoria finală.
În Arizona, un "swing state" în sud-vest, sediul electoral al celui mai populat comitat s-a transformat în fortăreaţă. Clădirea a fost echipată cu detectoare de metale, drone urmează să patruleze pe cer, iar lunetişti de elită să fie plasaţi pe acoperişuri.
Aceste eforturi vizează să-i asigure pe alegători de securitatea procesului electoral.
”Am urmat recomandările forţelor de ordine şi experţilor” în vederea consolidării securităţii şi asigurării ”bunei desfăşurări a alegerilor”, a declarat AFP Taylor Kinnerup din comitatul Maricopa.
”Sistemele noastre sunt securizate, iar poporul nostru este pregătit”, a dat asigurări luni, într-o conferinţă de presă, asigurări Brad Raffensperger, un reprezentant al operaţiunilor electorale din statul Georgia (sud-est).
În Pennsylvania, chiar dacă ”este imposibil să te pregăteşti de toate scenariile posibile”, autorităţile anunţă că au consolidat securitatea ”la toate nivelurile” şi au pus pe picioare o ”suprveghere nonstop”, anunţă un purtător de cuvânt al statului.
TEMERI DE DEGENERĂRI
Iar cum Donald Trump susţine neîncetat că singura posibilitate să fie înfrânt ar fi ca ceaklaltă tabără să trucheze rezultatul, securitatea urmează să fie consolidată şi după ziua alegerilor.
Republicanul în vârstă de 78 de ani refuză în continuare să spună dacă va susţine o tranziţie paşnică şi continuă să spună - minţind - că i-au fost furate alegerile din 2020.
În acest context şi cum numeroşi fincţionari au fost hărţuiţi şi ameninţaţi în ultimii patru ani, mai multe state au adoptat legi în vederea protejării directe a personalului electoral împotriva unor ameninţări, intimidării şi hărţuirii.
În capitala federală, unde spectrul luării cu asalt a Capitilului la 6 ianuarie 2021 planează în continuare asupra oraşului, unele magazine din zona Casei Albe s-au baricadat.
”În multe privinţe, pregătirile noastre pentru 2024 au început la 7 ianuarie 2021”, declară un reprezentant municipal, Christopher Rodriguez.
În 2021, sute de susţinători ai lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul, templul democraţiei americane, cu scopul de a încerca să împiedice certificarea victoriei lui Joe Biden.
Nicio ”ameninţare credibilă” care să ţintească Washingtonul în perioada alegerilor nu a fost idetificată, a dat asigurări şefa poliţiei oraşului, Pamela Smith.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...