Economia, inegalitatea rasială şi criza sanitară provocată de Covid-19 sunt cele mai importante chestiuni luate în calcul de alegătorii americani, relevă datele unui exit-poll prezentat de CNN. Grupurile-cheie de votanţi pentru Trump sunt albii fără studii superioare, femeile albe şi independenţii. Pentru Biden - vârstnicii, foşti susţinători ai lui Trump, albii cu studii superioare, votanţii de culoare şi latino, în special bărbaţi.
Experţii spun că rezultatele exit-poll-urilor nu sunt relevante, că anul acesta ar trebui realizate şi interpretate altfel, din cauza pandemiei.
Cele mai importante chestiuni luate în calcul de votanţi au fost economia (34%), inegalitatea rasială (21%), coronavirus (18%), infracţionalitate şi siguranţă (11%) şi politica privind asistenţa medicală (11%).
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Întrebaţi cât de încrezători sunt că voturile vor fi numărate corect, 46% dintre respondenţi s-au arătat „foarte încrezători”.
În plus, 81% dintre alegătorii republicani au votat convinşi de Trump, pe când în cazul votanţilor democraţilor, 64% l-au ales pe Biden, iar 31% au spus că au votat împotriva lui Trump.
Presa americană scrie deja despre un număr record de alegători în Statele Unite. Peste 102 milioane de oameni au votat anticipat în cel mai scump scrutin din istorie, care a costat 14 miliarde de dolari.
Latino-americanii s-au prezentat în număr record la vot anul acesta. Datele arată că este vorba despre mai mult de 8,6 milioane de persoane. Experţii spun că, spre deosebire de afro-americani, care sunt uniţi în opţiune, votul latino-americanilor este împărţit.
Cei mai mulţi alegători care s-au prezentat la urne au vârste cuprinse între 45 şi 64 de ani (38%), iar 55% din total nu au studi superioare.
Rezultatul votului prin corespondenţă va fi disponibil cel mai devreme vineri, relatează CNN.
Donald Trump s-a declarat marţi convins că va obţine votul a 306 electori, cu mult peste cele 270 necesare pentru a câştiga noul mandat. În sondaje, democratul Joe Biden conduce confortabil, însă un cuvânt important de spus îl vor avea statelele Pennsylvania, Wisconsin, Michigan, Carolina de Nord, Arizona, Florida şi Georgia.
Niciun democrat nu a mai câştigat Georgia sau Arizona din 1976, iar în Texas nu s-a mai impus din 1986.
În timp ce Trump şi-a prezis „o victorie magnifică”, Biden a spus că vrea să „reinstaleze decenţa la Casa Albă”.
Secretarul de stat pe probleme de securitate naţională, Chad Wolf, a declarat marţi dimineaţă că nu există vreo dovadă că „un factor extern” a compromis voturile din alegerile prezidenţiale de anul acesta.
Preşedintele în funcţie a pretrecut ziua la Washington şi va urmări rezultatele din Aripa de Est a Casei Albe, împreună cu familia şi consilierii apropiaţi, pe când Joe Biden, care a fost dimineaţă la biserică, pentru a vizita mormântul primei sale soţii şi al fiului Beau, a petrecut ziua în Pennsylvania şi Delaware.
Odată cu aceste alegeri, democraţii speră să obţină şi controlul Senatului. Democraţii au câştigat votul popular în cazul a şase din ultimele şapte alegeri prezidenţiale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.