Presa rusă de stat nu depune prea multe eforturi să-şi ascundă preferinţa în alegerile prezidenţiale americane, comentează The Associated Press.
Relatările televiziunii ruse despre cursa către fotoliul de la Casa Albă alocă spaţii ample unor comentarii despre acuzaţiile lui Donald Trump potrivit cărora Hillary Clinton este coruptă, iar alegerile sunt falsificate.
"Clinton are de ales: fie câştigă alegerile, fie se duce după gratii", a declarat jurnalistul pro-Kremlin Dmitri Kiseliov în principala emisiune de duminica a postului Vesti, controlat de stat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Spre deosebire de Trump, un candidat anti-establishment, Clinton este susţinută deplin de serviciile americane de securitate, de corporaţii "oligarhice" şi de presă, a adăugat el.
Alte relatări difuzate de posturi de televiziune controlate de Kremlin, principala sursă de ştiri pentru cei mai mulţi dintre ruşi, au insistat asupra unor îngrijorări faţă de starea de sănătate a lui Clinton, o leagă pe fostul secretar de Stat de scandaluri sexuale şi sugerează că Partidul Democrat se "panichează" din cauza sondajelor recente.
"Colegii mei de la aceste posturi îl susşin total pe Trump şi arată toate lucrurile rele despre Clinton", declară Aleksei Venediktov, redactorul-şef al postul liberal de radio Ecoul Moscovei.
Preşedintele rus Vladimir Putin a respins în repetate rânduri afirmaţii potrivit cărora Kremlinului i-ar plăcea să-l vadă pe Trump la Casa Albă. Iar unii experţi relevă asemănări importante între poziţiile celor doi cu privire la probleme majore de politică externă, inclusiv referitoare la Siria şi Ucraina.
Presa rusă promovează candidatura lui Trump "foarte, foarte agresiv", potrivit unui oficial de la Uniunea Europeană care monitorizează presa rusă şi care a făcut aceste declaraţii sub protecţia anonimatului deoarece nu este autorizat să vorbească în mod public despre aceste lucruri.
Bătălia pentru preşedinţia americană a fost amplu acoperită, chiar dacă subiectul este abordat în buletinele de ştiri după ştirile interne şi relatări despre campania rusă în Siria.
Clinton primeşte multă atenţie. Ea este prezentată ca o rusofobă, o susţinătoare a războiului şi ca responsabilă de sângele vărsat în Orientul Mijlociu.
Ultimele dezvăluiri ale unor e-mailuri aparţinând directorului de campanie al lui Clinton John Podesta au inspirat un reportaj intitulat "Ce e cu capul lui Clinton", difuzat pe televiziunea NTV, controlată de stat.
În acest reportaj apar imagini cu Clinton tuşind puternic şi împiedicându-se când intră într-un avion şi fragmente dintr-un desen animat, iar democrata este comparată cu o bunică bolnavă.
Vladimir Soloviov, un cunoscut prezentator de la NTV, spune că nu e vorba atât despre faptul că presa rusă îl susţine pe Trump, cât mai degrabă că o displace pe Clinton.
"Este mai degrabă dificil să simţi simpatie faţă de o persoană care trimite iadul asupra ţării tale şi asupra tuturor celor din ea", spune el într-un interviu.
În schimb, materiale negative despre Trump sunt acoperite cu voioşie.
Relatând despre noi acuzaţii de abuzuri sexuale la adresa lui Trump, pe 15 octombrie, postul Vesti a difuzat un segment intitlat "Prea multe ...", ilustrat pe un fundal muzical vesel, care-l poartă pe telespectator printre acuzaţii de comportament sexual nepotrivit la adresa fostului preşedinte Bill Clinton şi unele dintre acuzaţiile care-l vizează pe Trump.
În ultimele săptămâni presa rusă şi-a concentrat atenţia asupra unor aparente nereguli în procesul electoral american, un ecou al acuzaţiilor lui Trump că alegerile sunt falsificate în defavoarea sa.
În emisiunea sa de duminică, Kiseliov a insistat asupra unor probleme, apeciază el, ale sistemului electoral, pe care l-a prezentat drept o "dezordine intertribală" şi care nu a mai fost modificat din secolul al XVIII-lea.
Unele state americane folosesc în continuare maşini de vot din anii '80, a spus el, comparându-le cu distributoarele automate de suc din fosta Uniune Sovietică.
De asemenea, sunt repetate frecvent afirmaţii ale lui Trump potrivit cărora Statele Unite au 1,8 milioane de persoane moarte înregistrate la vot. Ele sunt numite "suflete moarte", o trimitere la celebrul roman al lui Nikolai Gogol din secolul al XIX-lea.
Televiziunile ruse spun ceea ce oficiali de la Kremlin nu-şi permit să spună atât timp cât rezultatul alegerilor este încă necunoscut, apreciază Venediktov.
"Presa rusă este întotdeauna cu un pas înainte", a declarat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...