În 15 ianuarie, republicanii din Iowa vor fi primii care îşi vor exprima votul în sprijinul unui candidat la alegerile prezidenţiale din 2024, atunci când vor participa la adunări publice cunoscute sub numele de caucus. Fostul preşedinte Donald Trump este marele favorit, deşi în trecut au existat surprize de ultim moment, relatează Reuters, care prezintă un ghid al acestui proces electoral.
CE ESTE CAUCUS-UL DIN IOWA ŞI CÂND ARE LOC?
Caucus-ul este un proces prin care alegătorii din acest stat din Midwest îşi indică principala opţiune pe care o au pentru nominalizarea prezidenţială a partidului lor. Se deosebeşte de un scrutin primar deoarece este supravegheat de partidul respectiv din Iowa, nu de guvernul statului, şi nu necesită exprimarea sufragiului la o secţie de vot.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Partidul Republican îşi va organiza caucusurile pe 15 ianuarie.
În ceea ce-i priveşte pe democraţii din Iowa, ei îşi aleg candidatul separat, exclusiv prin vot prin corespondenţă în acest ciclu electoral, şi vor face publice rezultatele pe 5 martie, de Super Tuesday.
CUM FUNCŢIONEAZĂ CAUCUS-UL DIN IOWA?
La ora locală 19:00 (03:00, ora României, pe 16 ianuarie), republicanii se vor aduna în grupuri mici într-o locaţie din cartier - cum ar fi o şcoală, o biserică sau o sală sindicală - unde reprezentanţii vor ţine discursuri în numele candidaţilor lor favoriţi.
Există aproximativ 1.700 de astfel de locaţii în tot statul.
Opţiunile sunt exprimate prin vot secret şi sunt selectaţi delegaţii la convenţia comitatului. Rezultatele sunt trimise la partid şi sunt anunţate atunci când numărătorile sunt complete, de obicei în câteva ore.
Nu este permisă participarea de la distanţă.
Procesul a fost criticat pentru că exclude alegătorii care poate că lucrează sau au dizabilităţi care fac mai dificilă participarea fizică.
Aproximativ 30% dintre republicanii înregistraţi în stat au participat la caucus în 2016, ultima dată când a existat o cursă competitivă.
Cei 40 de delegaţi din Iowa la Convenţia Naţională Republicană vor acorda votul candidatului pe o bază proporţională, în funcţie de votul la nivel de stat. De exemplu, în 2016, senatorul american Ted Cruz a obţinut cea mai mare parte a voturilor, cu 27,6%, şi a primit în cele din urmă opt delegaţi, în timp ce Trump, care a terminat pe locul al doilea la mică distanţă, a primit şapte. Al treilea clasat, senatorul american Marco Rubio, a primit, de asemenea, şapte delegaţi.
CINE POATE VOTA?
Locuitorii din Iowa care au peste 18 ani şi sunt înregistraţi ca republicani pot participa la aceste adunări.
DE CE IOWA ESTE PE PRIMUL?
În mod tradiţional, Iowa este statul care dă startul cursei prezidenţiale din cauza unei ciudăţenii a istoriei. După ce Partidul Democrat şi-a liberalizat procedurile de selecţie a candidaţilor în urma alegerilor din 1968, Iowa a fost primul stat care şi-a programat concursul de nominalizare. Din moment ce candidaţii şi mass-media vin în masă în Iowa - şi cheltuiesc o grămadă de bani - statul s-a asigurat că îşi păstrează statutul de primul din ţară.
Acest lucru s-a schimbat, însă, odată cu aceste alegeri din 2024. Urmând un apel în cadrul partidului pentru un stat mai divers pentru a da startul procesului de nominalizare, democraţii au ales Carolina de Sud, care, spre deosebire de Iowa, are o populaţie de culoare numeroasă, ca prim stat din calendarul său pentru 2024.
Republicanii au ales să menţină startul nominalizărilor în Iowa, unde aproape 90% din populaţie este albă.
DE CE SUNT IMPORTANTE ADUNĂRILE ELECTORALE DIN IOWA?
Caucus-urile sunt considerate ca fiind o primă fotografie a sprijinului alegătorilor pentru candidaţii la preşedinţie. De obicei, aceşti candidaţi vor fi petrecut luni de zile în campanie în tot statul, testându-şi mesajele şi atractivitatea. Cei care nu se descurcă bine aleg uneori să se retragă din cursă.
În cazul republicanilor, însă, statul nu a fost un barometru fiabil al sprijinului naţional. Niciunul dintre câştigătorii ultimelor trei caucusuri din Iowa - în 2016, 2012 şi 2008 - nu a ajuns să obţină nominalizarea partidului. Acest lucru se datorează în mare parte comunităţii creştine evanghelice din Iowa, care joacă un rol important în acest proces şi care tinde să susţină cel mai conservator candidat din punct de vedere social.
În plus, având în vedere populaţia sa relativ mică, Iowa trimite mult mai puţini delegaţi la convenţia naţională decât un stat precum Florida sau Texas, ceea ce înseamnă că joacă un rol extrem de disproporţionat în procesul de nominalizare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...