Preşedintele interimar Abdelkader Bensalah a semnat un decret prin care stabileşte organizarea unor alegeri prezidenţiale la 4 iulie în Algeria, unde şeful puternicei armate i-a avertizat miercuri pe manifestanţi să nu mai continue contestarea regimului, relatează AFP.
Algeria este de la 22 februarie teatrul unor manifestaţii masive care reclamau la început plecarea preşedintelui Abdelaziz Bouteflika - aflat la putere de 20 de ani - care a demisionat la 2 aprilie. Contestatarii reclamă de-acum sfârşitul întregului ”sistem”.
"Abdelkader Bensalah, şeful statului, a procedat marţi, 9 aprilie 2019, în ziua în care a preluat funcţia, la semnarea decretului prezidenţial cu privire la convocarea corpului electoral la alegeri prezidenţiale stabilite la 4 iulie 2019”, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, citat de agenţia oficială algeriană APS.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Bensalah, care nu poate candida în aceste alegeri în virtutea Constituţiei, a promis anterior un scrutin prezidenţial ”transparent”.
În pofida acestui angajament, preşedintele Consiliului Naţiunii (Camera superioară a Parlamentului) de 17 ani, asimilat îndelungatului regim al lui Abdelaziz Bouteflika, este respins de stradă şi s-a confruntat miercuri cu noi manifestaţii şi un apel la o grevă naţională.
”TRANSPARENŢĂ”
Angajându-se la rândul său ca armata să vegheze la ”transparenţa” procesului de tranziţie, şeful Statului Major, generalul Ahmed Gaid Salah, a ridicat la rândul său tonul. El a îndepărtat în mod categoric principiul unui ”vid constituţional”, părând să respingă astfel revendicările cu privire la o plecare a ”sistemului” şi mizarea pe nişte instituţii ad-hoc.
Există în manifestaţii ”sloganuri nerealiste vizând să (...) distrugă instituţiile statului”, a deplâns generalul Gaid Salah, aflat în centrul eşicherului politic în Algeria după ce a luat o poziţie care a condus la demisia lui Abdelaziz Bouteflika.
Şeful Statului Major, care se afla într-o deplasare la Oran (nord-vest), a mers mai departe şi a pus în gardă împotriva unor ”tentative din partea anumitor părţi străine” de a ”dstabiliza ţara”, fără să le identifice.
Mii de manifestanţi, profesori, studenţi, medici, păziţi de un important dispozitiv poliţist, s-au adunat miercuri în apropiere de Poşta Mare de la Alger, centrul contestprii care zguduie ţara de şapte săptămâni.
”Pleacă Bensalah!", ”O Algerie liberă!”, au scandat manifestanţii.
Potrivit site-ului de ştiri Tout sur l'Algérie (TSA), manifestaţii au avut de asemenea loc în alte oraşe, inclusiv la Bouira (sud-est) şi Tizi Ouzou (est).
Îndemnuri la o ieşire în stradă au fost lansate pe reţele de socializare marţi, după preluarea funcţiei de preşedinte interimar de către Bensalah.
Algerienii şi-au afişat refuzul de a vedea această sarcină încredinţată lui Bensalah, în vârstă de 77 de ani, care încarnează în opinia lor un produs al regimului.
Poliţia a încercat marţi, la Alger, pentru proma oară de începutul acestei contestări paşnice, să disperseze cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă câteva mii de studenţi care manifestau.
Anunţarea datei alegerilor prezidenţiale are loc cu o zi înainte manifestaţii care au loc săptămânal, de o lună, la care milioane de algerieni ies în stradă în masă, de această dată pentru a cere plecarea lui Bensalah şi sfârşitul ”sistemlui”.
Profesorul de ştiinţe politice la universitatea din Alger Mohamed Hennad consideră că ”raportul de forţe va fi în favoarea străzii, în măsura în care mobilizarea de vineri este importantă”.
Scrutinele în Algeria sunt pătate cu regularitate de suspiciuni de fraudă - presiuni, corupţie, liste trucate - într-un sistem electoral opac, ultrafavorabil partielor şi candidaţilor ”sistemului”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...