Spania ar putea avea prima participare de extremă-dreapta la guvernare de la dictatura lui Francisco Franco, sondajele efectuate în ultima săptămână de campanie - şi date publicităţii duminică seara, după închiderea urnelor - arătând că Partidul Popular (PP) de centru-dreapta şi Vox, partidul anti-musulman şi antifeminist, câştigă suficiente locuri în alegerile de duminică pentru a forma o coaliţie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI ALEGERI LEGISLATIVE ÎN SPANIA. Diferenţă strânsă între socialişti şi conservator după numărarea a puţin peste jumătate din voturi

PP ar urma să obţină 150 de locuri, în timp ce Vox ar avea 31 de locuri, suficiente pentru o majoritate în parlamentul de 350 de locuri, potrivit unui sondaj GAD3 publicat după închiderea urnelor.

Un sondaj realizat de Sigma Dos este mai puţin concludent, prezicând 145-150 de locuri pentru PP şi 24-27 de locuri pentru Vox, ceea ce ar putea însemna că cele două partide nu vor reuşi să se încadreze în intervalul necesar.

Socialiştii ar urma să obţină 112 mandate, potrivit GAD3, şi între 113 şi 118 mandate, potrivit Sigma Dos, în timp ce platforma de extremă stânga condusă de ministrul muncii, Yolanda Diaz, avea fie 27 de mandate, fie 28-31 de mandate.

GAD3 a declarat că sondajul său a intervievat 10.000 de persoane şi s-a încheiat la 22 iulie. Sondajul Sigma Dos, realizat pe un eşantion de 17.000 de persoane, s-a încheiat duminică.

Potrivit legislaţiei spaniole, 17 iulie era ultima zi în care puteau fi publicate sondaje preelectorale, iar prognozele date publicităţii duminică seara, după închiderea urnelor, sunt cu date mai actualizate.

Sondajele de opinie nu sunt însă sondaje la ieşirea de la urne şi, în anii precedenţi, au oferit indicaţii despre potenţialii câştigători care s-au dovedit a fi incorecte, atrage atenţia Reuters.

PRIMELE REACŢII ALE POLITICIENILOR

Reacţionând la aceste informaţii, Ignacio Garriga, secretarul general al Vox, a îndemnat la prudenţă, spunând că preferă să aştepte rezultate, nu proiecţii ale sondajelor.

Cuca Gamarra, purtătorul de cuvânt al PP, a declarat: "Spaniolii au fost consultaţi cu privire la cine vor să fie următorul preşedinte (al Consiliului de Miniştri, adică premierul - n.r.)  şi se pare că o majoritate clară l-a ales pe Alberto Nuñez Feijoo".

Premierul Pedro Sanchez a convocat alegerile anticipate după ce stânga a fost înfrântă în alegerile locale din mai, dar pariul său de a-şi lua prin surprindere adversarii s-ar putea întoarce împotriva sa, dacă sondajele sunt corecte.

Dacă PP şi Vox se vor uni sau nu pentru a forma al doilea guvern de coaliţie din istoria Spaniei va depinde de negocierile dintre partide în zilele, săptămânile sau chiar lunile următoare.

În timp ce liderul PP, Alberto Nunez Feijoo, a declarat că ar prefera să guverneze singur, PP şi Vox au făcut deja echipă pentru a guverna în zeci de regiuni şi oraşe de la alegerile locale din mai. Feijoo a declarat că speră că Spania ar putea începe o "nouă eră".

Liderul Vox, Santiago Abascal, a declarat că este deschis la "crearea unei alternative" la guvernul de coaliţie de stânga al lui Sanchez.

Când Sanchez a mers să voteze la Madrid, el a fost întâmpinat de un mic grup de oameni care strigau "mincinos" şi de un grup de dimensiuni similare care striga "prim-ministru", au arătat imaginile TVE. El a declarat reporterilor că are "sentimente bune" în legătură cu rezultatul alegerilor.

Guvernul minoritar al premierului se află în prezent în coaliţie cu formaţiunea de extremă-stânga Unidas Podemos, care candidează la alegerile de duminică sub platforma Sumar.

Abascal a declarat că "lucrul important astăzi este dacă Spania îşi schimbă cursul" şi a mulţumit alegătorilor pentru că şi-au "întrerupt vacanţa" pentru a vota, în timp ce liderul Sumar, Yolanda Diaz, a declarat că "în joc sunt drepturile" şi a îndemnat oamenii să voteze în ceea ce au fost "probabil cele mai importante alegeri" pentru generaţia sa.

SCHIMBAREA AGENDEI, PUŢIN PROBABILĂ. CUM SE POZIŢIONEAZĂ VOX

Nu se aşteaptă ca un guvern condus de PP să schimbe în mod semnificativ politicile economice sau externe ale Spaniei, deşi ar putea atenua agenda ecologică a guvernului anterior. Sub conducerea socialiştilor, Spania a fost unul dintre cei mai mari promotori din Uniunea Europeană ai politicilor de încetinire a schimbărilor climatice.

PP a promis să simplifice sistemul fiscal, să reducă impozitele pentru persoanele cu venituri mici, să elimine un impozit pe avere creat recent, să stimuleze industria şi să reducă taxa pe valoarea adăugată pentru carne şi peşte.

La rândul său, Vox s-ar alătura unui număr tot mai mare de partide de extremă dreapta care intră la guvernare în Europa. Extrema dreaptă guvernează singură în Ungaria şi în coaliţie cu centru-dreapta în Italia şi Finlanda.

Vox a fost fondat în 2013, dar a crescut în popularitate ca răspuns la modul în care PP a gestionat tentativa eşuată din 2017 a naţionaliştilor catalani de a forţa independenţa faţă de Spania. Vox propune expulzarea imigranţilor ilegali şi o blocadă navală pentru a-i împiedica să sosească, precum şi închiderea moscheilor radicale, susţinând în acelaşi timp imigraţia care răspunde nevoilor pieţei muncii din Spania şi care provine de la naţionalităţi care au în comun cu Spania limba sau cultura. De asemenea, a promis să abroge legile progresiste privind drepturile transsexualilor, avortul şi drepturile animalelor, alături de protecţia climatică promovată de Sanchez.

Abascal a declarat că Vox nu are o poziţie cu privire la fostul dictator spaniol Franco, care a condus până la moartea sa, în 1975, după ce a câştigat un război civil sângeros în 1939. Dar Abascal a mai spus că guvernul lui Sanchez a fost cel mai rău din ultimii 80 de ani, perioadă care include regimul lui Franco.

COMPORTAMENTUL ALEGĂTORILOR LA URNE

Alegerile au avut loc în timpul vacanţei de vară şi pe fondul unei călduri intense în mare parte a ţării. Prezenţa la vot era de 40,5% la ora 14.00 (15.00 ora României), potrivit Ministerului de Interne, în creştere faţă de 37,9% înregistrată la aceeaşi oră la ultimele alegeri din noiembrie 2019.

Votul prin corespondenţă a stabilit un record istoric de 2,47 milioane de persoane, deoarece oamenii au votat din locaţiile de vacanţă.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.