În Suedia au loc duminică alegeri parlamentare, iar scrutinul a fost dominat de evoluţia partidului naţionalist anti-imigraţie Democraţii Suedezi (SD), scrie BBC.
SD, care beneficiază de susţinerea a 20% dintre votanţi conform sondajelor, sunt aşteptaţi să iasă pe locul doi, la opt ani după ce au intrat în Parlament pentru prima oară.
Niciun partid nu este aştept să câştige o majoritate. Prim-ministrul Stefan Lofven a acuzat SD de extremism şi a declarat că este „periculos” ca lumea să voteze cu gruparea anti-imigraţie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Imigraţia a fost tema centrală a campaniei electorale. În 2014, SD şi-a dublat numărul de locuri în Parlament şi sunt aşteptaţi să facă la fel şi în acest an.
„Forţele întunecate se mobilizează în Suedia”, a declarat Lofven sâmbătă. „Forţele urii se mobilizează în Suedia şi instigă oamenii unul împotriva altuia”, a adăugat el.
Liderul SD, Jimmie Akesson, a răspuns declarând că Suedia a fost „o ţară extremă în multe feluri, mai ales când vine vorba de imigraţie” iar planul său de a primi mai puţini migranţi ar fi văzut ca fiind „politică normală în restul Europei.”
CINE SUNT DEMOCRAŢII SUEDEZI?
SD au avut legături timp de mai mulţi ani cu grupări neo-naziste şi de extremă dreapta şi au intrat în Parlament pentru prima oară în 2010.
De atunci, partidul a încercat să îşi schimbe imaginea: au renunţat la vechea insignă cu o torţă aprinsă şi au adoptat o nouă siglă care conţine o margaretă albastră cu galben, culorile steagului suedez.
Akesson, care a devenit lider în 2005, a declarat că nu există toleranţă în partid pentru rasism iar mai mulţi membri au fost excluşi. Totuşi, partidul a fost implicat în numeroase scandaluri de rasism.
Un candidat local a distribuit pe Facebook o melodie cu versurile „suedezii sunt albi şi ţara este a noastră”, conform tabloidului Aftonbladet.
Anul trecut, unii dintre foştii membri ai partidului au înfiinţat partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Suedia (AfS)
PRINCIPALELE PROBLEME
Economia Suediei este în creştere dar alegătorii sunt preocupaţi că piaţa imobiliară, sistemul de sănătate şi serviciul de ajutor social sunt sub presiune din cauza valului de migranţi care a pătruns în ţară în 2015. Atunci, Suedia a primit 163.00 de azilanţi – cel mai mare număr din UE, proporţional cu mărimea populaţiei.
Partidele tradiţionale şi-au înăsprit atitudinea faţă de imigraţie pentru a reflecta îngrijorările populaţiei. De asemenea, mulţi alegători sunt îngrijoraţi de violenţe. Creşterea atacurilor armate este legată de către SD de creşterea imigraţiei, deşi cifrele oficiale nu arată nicio conexiune.
De asemenea, SD vor ca Suedia să părăsească Uniunea Europeană şi au propus deja un referendum privind un eventual „Swexit.” Totuşi, toate partidele de centru resping un astfel de vot.
În afară de imigraţie, schimbările climatice reprezintă o problemă de interes pentru suedezi, mai ales după o vară lungă, călduroasă şi plină de incendii de vegetaţie. Astfel, susţinerea pentru Partidul Verzilor a crescut de-a lungul ţării.
Atât Social Democraţii (centru-stânga) cât şi Moderaţii (centru-dreapta) au respins posibilitatea formării unei coaliţii cu Democraţii Suedezi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.