Vicepreşedintele american în exerciţiu Mike Pence se află, după trei ani şi 11 luni de serviciu loial, sub presiunea lui Donald Trump, care-i cere să se opună miercuri certificării înfrângerii sale în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Sper că marele nostru vicepreşedinte nu ne va dezamăgi”, avertiza preşedintele în exerciţiu luni seara, la un miting în Georgia. ”Este un tip formidabil”, adăuga el, ”dar, dacă ne dezamăgeşte, eu îl voi iubi mai puţin”.

El a revenit marţi la atac, pe Twitter. ”Vicepreşedintele are puterea să respingă marii electori aleşi în mod fraudulos”, a dat el asigurări - în mod greşit.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Mike Pence prezidează şedinţa comună a Camerei Reprezentanţilor şi Senatului în care urmează să se oficializeze votul celor 306 de mari electori în favoarea democratului Joe Biden şi al celor 232 în favoarea lui Donald Trump.

Potrivit Constituţiei, rolul său constă în a ”deschide” certificatele trimise de fiecare dintre cele 50 de state cu voturile marilor electori. Numai aleşii pot contesta rezultatele în anumite state.

O POZIŢIE DELICATĂ

Pentru a avea dreptul să-şi exprime obiecţiile, este necesar ca ele să fie prezentate în scris de cel puţin doi aleşi, unul din cadrul Camerei Reprezentanţilor şi unul din cadrul Senatului.

În acest caz, congrsmenii se pot retrage în Camerele lor, pentru a dezbate timp de maximum două ore, înaintea unui vot cu o majoritate simplă.

Este necesar ca obiecţia să fie adoptată în ambele Camere pentru a fi reţinută. Având în vedere faptul că democraţii denţin majoritatea în Camera Reprezentanţilor, acest scenariu nu are nicio şansă să se producă.

Cu toate acestea, Donald Trump îşi plasează vicepreşedintele, prin mesajul său pe Twitter, într-o poziţie delicată.

De o mare loialitate până în prezent, Mike Pence are de evitat furia lui Donald Trump şi a susţinătorilor înfocaţi ai acestuia, în cazul în care vrea să-şi păstreze şansele de a candida în alegerile primare republicane în vederea alegerilor prezidenţiale din 2024.

Însă rolul său este ”pur protocolar”, a subliniat senatorul democrat Chris Van Hollen.

”În pofida ameninţărilor lui Trump”, Mike Pence ”trebuie să apere Constituţia şi să confirme votul electorilor”, a apreciat el.

Dacă respectă acest rol, el va anunţa învingătorul în alegerile prezidenţiale şi noul vicepreşedinte şi va recunoaşte în acelaşi timp înfrângerea sa şi a lui Trump de către Joe Biden şi Kamala Harris.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.