Un fenomen nou a fost raportat de către Asociaţia de Observatori Promo-LEX, în turul doi al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, potrivit deschide.md. E vorba de prezenţa unor persoane în afara secţiilor de votare, în special în diasporă, care înregistrează fluxul de cetăţeni veniţi la secţii.
Sunt observaţii făcute în oraşele italiene Bologna, Rimini, Roma şi Milano, în Spania la Barcelona, în Germania la Stuttgart în satul Grigorievca, Căuşeni, transmite IPN.
Potrivit lui Nicolae Panfil, şeful Misiunii de Observare Promo-LEX, prezenţa acestor persoane poate indica încercări de intimidare a alegătorilor, în sensul în care informaţia ar putea fi ulterior folosită pentru a identifica cetăţenii sau este o informaţie care se colectează pentru a verifica prezenţa la vot în sensul în care în primul tur au fost zvonuri că în diaspora nu s-au prezentat atât de mulţi alegători.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Nicolae Panfil califică aceste acţiuni drept îngrijorătoare, pentru că nu se ştie scopul acestor persoane şi cum sunt ulterior folosite datele pe care le colectează.
Totodată, Promo-LEX a raportat 88 de cazuri de încălcare a secretului votului, în localităţi precum: Sângerei, Durleşti, Ungheni, Ciorescu, Bădiceni, dar şi în Turcia, Irlanda, Marea Britanie. La fel, au fost observate şase cazuri de votare nejustificată în grup. Nicolae Panfil susţine că votul trebuie să fie liber exprimat, iar votarea în grup încalcă acest principiu.
În plus, au fost documentate cinci tentative de recompense materiale sau băneşti, oferite alegătorilor în Chişinău, Rezina, în regiunea transnistreană şi în Turcia. La Istanbul, doi alegători discutau despre faptul dacă vor primi şi astăzi bani, cum au primit şi în turul întâi, şi ar fi amintit suma de 100 de dolari pentru un vot.
Şapte cazuri de transportare organizată a alegătorilor au fost înregistrate în Hagimus (în stânga Nistrului), în sectorul Buiucani din Chişinău, la Istanbul (Turcia). Totodată, s-au produs trei cazuri de violenţă şi intimidare la secţiile de votare, notează Promo-LEX.
Observatorii au mai raportat 12 cazuri de distribuire a materialelor electorale şi şase cazuri de agitaţie sau PR negru în perimetrul secţiei de votare. În cel puţin 22 de cazuri a fost observată prezenţa nejustificată a persoanelor în secţia de votare sau în raza acesteia.
Din totalul de 614 secţii de votare monitorizate, 224 nu sunt accesibile pentru persoane cu deficienţe locomotorii, iar în 203 secţii nu este încălzire, precizează Promo-LEX.
La ora 16.25, prezenţa la vot a ajuns la 1.339.320, adică 44,7 la sută din totalul alegătorilor cu drept de vot.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.