Prim-ministrul indian Narendra Modi este pe cale să fie reales pentru un al treilea mandat consecutiv în fruntea ţării, după ce sâmbătă s-au încheiat şase săptămâni de alegeri generale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultatele scrutinului, cel mai mare din istorie, cu 968 de milioane de alegători, sunt aşteptate marţi, dar un sondaj la ieşirea de la urne a prezis sâmbătă o nouă victorie zdrobitoare pentru liderul în vârstă de 73 de ani.

Potrivit sondajului CNN-News18, se aşteaptă ca BJP (Bharatiya Janata Party) şi aliaţii săi să obţină cel puţin 355 de locuri în camera inferioară a parlamentului, cu mult peste majoritatea stabilită la 272. În trecut, aceste proiecţii nu au fost întotdeauna fiabile.

Marele favorit al alegerilor, Modi a oferit deja partidului său două victorii zdrobitoare în 2014 şi 2019, în mare parte datorită electoratului hindus.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

„Pot spune cu încredere că poporul indian a votat în număr record pentru a realege guvernul”, a declarat el sâmbătă la X.

Alegătorii, a adăugat el, „au văzut bilanţul nostru şi modul în care munca noastră a schimbat viaţa celor săraci, a celor marginalizaţi şi a celor defavorizaţi”.

În plin proces electoral, opoziţia l-a acuzat că i-a stigmatizat pe musulmani şi a alimentat tensiunile interreligioase, fără a reuşi, aparent, să inverseze raportul de forţe.

Votul, care a început în urmă cu şase săptămâni, s-a încheiat sâmbătă cu închiderea secţiilor de votare în oraşul sacru Varanasi, un bastion al hinduismului şi al lui Modi.

Cunoscut şi sub numele de Benares, acest oraş din nordul ţării, unde hinduşii vin să îşi incinereze morţii pe malurile Gangelui, a fost unul dintre ultimele locuri unde indienii şi-au exprimat votul, la finalul unui lung proces electoral desfăşurat în condiţii de caniculă.

În timpul zilei, temperatura a atins 45°C, un nivel care a fost deja depăşit în multe oraşe în ultimele zile, ceea ce ar explica prezenţa mai scăzută la vot faţă de 2019.

În statul Bihar, în estul ţării, zece funcţionari electorali au murit joi în timp ce amenajau secţii de votare.

Indienii au votat în şapte etape pe parcursul a şase săptămâni pentru a facilita operaţiunile în cea mai populată ţară din lume.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.