Bitanicii votează joi în alegeri anticipate cruciale care urmează să tranşeze între Brexitul premierului conservator în exerciţiu Boris Johnson şi un nou referendum pe tema ieşirii din UE propus de către liderul laburist Jeremy Corbyn, un scrutin care va defini viitorul ţării în deceniile următoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Alegătorii votează de la ora locală (şi GMT) 7.00 (9.00, ora României), într-o ţară împotmolită în Brexit de la referendumul din 2016, în care ”Leave” a obţinut o victorie cu aproape 52% din voturile exprimate.

Pentru a ieşi din impas a vrut Johnson aceste alegeri, al treilea rând de alegeri în patru ani. El speră să obţină o majoritate absolută - de 320 de mandate - de care are nevoie pentru a trece prin Parlament acordul divorţului pe care l-a încheiat cu Bruxellesul şi să pună în aplicare Brexitul la data prevăzută, pe 31 ianuarie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În pofida faptului că Partidul Conservator (Tories) a dominat în sondaje, rezultatul este incert şi se anunţă strâns. Un sondaj, publicat joi de cotidianul conservator Daily Telegraph îi credita cu doar cinci puncte procentuale avans pe conservatori, iar altul, realizat de Kantar, cu 12 puncte procentuale.

Averse, ninsori în nord, anunţate joi ar putea să-i descurajeze pe unii alegători să se ducă la urne pentru a desemna cei 660 de deputaţi în Camera Comunelor.

Boris Johnson a votat joi dimineaţa la Westminster şi a pozat împreună cu căţelul său, Dilyn, în braţe.

Jeremy Corbyn a votat un pic mai târziu la Islington, în nordul Londrei, şi s-a pretat la selfie şi a discutat cu alegători.

Un exit-poll urmează să fie publicat la închiderea secţiior de votare, la ora locală 22.00 (voneri, 0.00, ora României).

Primele pagini ale ziarelor au devenit pamflete electorale.

”Salvaţi Brexitul, salvaţi regatul Unit”, scria The Sun, îndemnându-şi cititorii să voteze cu Boris Johnson, în timp ce Daily Mirror, singurul tabloid care îi susţine pe laburişti a pus pe prima pagină o infirmieră, pensionari sau persoane fără adăpost îndemnând ”pentru ei” la un ”vot cu Partidul Laburist”.

DE CRĂCIUN, BREXIT ŞI CURCAN

”Să realizăm Brexitul!” a repetat ca o mantra Boris Johnson, în vârstă de 55 de ani, de-a lungul unei campanii nu tocmai profundă, dar marcată de lovituri pe reţele de socializare.

”Daţi-mi o majoritate şi voi termina ceea ce am început - ceea ce voi ne-aţi ordonat să facem - în urmă cu trei ani şi jumătate”, a promis fostul primar al Londrei care, în pofida gafelor repetate, şi-a realizat ambiţia de o viaţă şi a preluat conducerea Executivului în iulie.

”Imaginaţivă cât de minunat va fi să ne aşezăm în jurul curcanului de Crăciun rezolvând Brexitul”, a continuat el. În afară de unirea ţării, este vorba despre puterea de a se înhăma la ”priorităţile” britanicilor, precum sănătatea şi securitatea, a subliniat şeful în exerciţiu al Guvernului.

”Brexitul este una dintre probleme”, dar el ”n-ar trebui s domine totul”, a declarat pentru AFP Gaurang Naik, un alegător în vârstă de 56 de ani de la Westminster, citând sănătatea şi serviciile publice.

În cazul unei victorii, Boris Johnson vrea să supună acordul divorţului pe care l-a încheiat cu Bruxellesul votului ratificării Parlamentului înainte Crăciun, în vederea unui Brexit la 31 ianuarie, după trei amânări.

”Acordul este pregătit. Doar băgaţi-l la cuptor”, a glumit cu regularitate Boris Johnson, care şi-a susţinut mesajul pulverizând cu buldozerul un perete fals, simbolizând ”impasul” Brexitului.

Însă, în ultima zi de campanie, opoziţia i-a denunţat încă o dată minciunile, mai ales afirmaţia că poate încheia un acord comercvial post-Brexit în mai puţin de un an cu UE, un termen considerat nerealist de Bruxelles.

”ADEVĂRATĂ SCHIMBARE”

Mai sobru, Jeremy Corbyn, un veteran al aripii stângi a Partidului Laburist (Labour), a promis la rândul său o”adevărată schimbare” după aproape un deceniu de putere conservatoare, în ultimul său miting, miercuri seara,la Londra.

Naţionalizări şi investiţii masive îi domină programul, mai ales în serviciul public al sănătăţii NHS, slăbit de austeritate.

Mizând pe acest alt mare subiect de îngrijorare a alegătorilor, liderul laburist i-a acuzat neîncetat pe conservatori că vor să le dea americanilor, după Brexit, această instituţie gratuită şi dragă britanicilor.

”Alegerea în faţa căreia vă aflaţi, voi, poporul acestei ţări, este cu adevărată istorică”, a tunat el, încheind o campanie în care a fost vizat neîncetat de acuzaţii de inacţiune faţă de antisemitism în partidul său.

În privinţa Brexitului, septuagenarul rămâne ambiguu. El promite să negocieze un nou acord de divorţ mai social, pe care să-l supună unui referendum cu alternativa unei rămâneri în UE. El însuşi ar rămâne ”neutru”.

Formaţiunile mai mici, precum Partidul Liberal Democrat (Lib-dem) sau Partidul Naţional Scoţian (SNP, separatist) ar putea obţine câteva locuri, însă suficient cât să zdruncine marile partide. Însă SNP s-a declarat pregătit să se alieze cu laburiştii în schimbul unui nou referendum pe tema independenţei Scoţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.