Preşedintele Uzbekistanului, Şavkat Mirzioev, organizează duminică alegeri anticipate pentru a-şi prelungi şederea la putere, la doar câteva luni după ce a schimbat Constituţia pentru a ridica limita prerogativelor prezidenţiale, care în vechea formă l-ar fi obligat să stea la putere doar până în 2026, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mirzioev a organizat un referendum în aprilie pentru a amenda Constituţia astfel încât mandatul prezidenţial să fie extins de la cinci la şapte ani. Ales în 2016 şi apoi reales în 2021, această schimbare îi resetează practic lui Mirzioev cele două mandate de până acum şi îi permite să mai stea încă două mandate, de câte şapte ani, la putere.

Mirzioev, în vârstă de 65 de ani, a scos Uzbekistanul din izolare de la preluarea puterii în 2016, după moartea autocratului Islam Karimov, care a condus încă din epoca sovietică şi a ţinut ţara închisă pentru cea mai mare parte a lumii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Am votat pentru Mirzioev. Se descurcă bine", a spus un alegător după ce a ieşit dintr-o secţie de votare împreună cu soţia sa. „Lucrurile se mişcă în direcţia corectă sub conducerea lui. Vrem ca el să-şi continue eforturile de a ne schimba vieţile în bine”, a adăugat el.

Comerţul exterior a fost deschis, controalele valutare au fost ridicate, iar sistemul politic a fost oarecum liberalizat. Cu toate acestea, încă nu există partide de opoziţie sau politicieni puternici în ţară, care niciodată nu a organizat alegeri care să fie considerate competitive de monitorii internaţionali.

„Nu m-am dus la vot, sunt ocupată cu copiii mei”, a spus o mamă a doi copii care se plimbat cu ei într-un parc din Taşkent. „Ştiu cine va câştiga şi nici măcar nu ştiu cine sunt ceilalţi candidaţi”, a adăugat ea.

La fel ca alte state din Asia Centrală, Uzbekistanul încearcă să minimizeze daunele colaterale cauzate de sancţiunile occidentale impuse împotriva partenerului său comercial tradiţional Rusia din cauza războiului din Ucraina.

O rublă rusă slabă înseamnă pentru Taşkent fluxuri de valută reduse, în condiţiile în care milioane de uzbeci lucrează în Rusia. Pentru că în această ţară predominant tânără, cu o creştere puternică a populaţiei, dificultăţile economice persistă în ciuda progreselor, mulţi uzbeci sunt nevoiţi să plece în Rusia pentru a-şi hrăni familiile.

Odinioară un exportator de energie, Uzbekistanul consumă acum mai mult petrol şi gaze decât produce şi a cumpărat hidrocarburi ruseşti, beneficiind de faptul că Moscova redirecţionează exporturile dinspre Vest.

Din punct de vedere politic, Taşkentul şi-a menţinut neutralitatea, cerând pace în Ucraina şi angajându-se să respecte sancţiunile occidentale, dar menţinând în acelaşi timp legături normale cu Moscova.

În mod oficial, împotriva lui Mirzioev sunt trei contracandidaţi, care reprezintă Partidul Ecologist, Partidul Popular Democrat şi Partidul Social-Democrat Adolat, dar care practic sunt cvasinecunoscuţi.

Aproape 20 de milioane de uzbeci trebuie să voteze duminică pentru a-şi alege preşedintele. Prezentându-se ca un reformator, Şavkat Mirzioev ar urma să îşi păstreze cu uşurinţă puterea în cea mai populată ţară din Asia Centrală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.