Pandemia noului coronavirus s-a soldat cu cel puţin 112.000 de morţi în lume de când a apărut în decembrie în China, relatează AFP, care prezintă noi bilanţuri, noi măsuri şi cele mai marcante fapte în evoluţia covid-19.
PESTE 112.000 DE MORŢI ÎN LUME
Pandemia noului coronavirus a ucis cel puţin 112.510 oameni în lume de când a apărut în decembrie, în China, potrivit unui bilanţ întocmit duminică la ora 19.00 GMT (22.00, ora României) de AFP pe baza unor surse oficiale.
Peste 1.824.950 de contaminări au fost diagnosticate în 193 de ţări şi teritorii de la începutul epidemiei.
Statele Unite sunt ţara cea mai afectată ca număr de morţi şi ca număr de contaminări - cu peste 22.000 de decese şi peste 555.000 de cazuri confirmate.
După Statele Unite, ţările cele mai afectate sunt Italia - 19.899 de morţi, Spania - 16.972, Franţa - 14.393 şi Regatul Unit - 10.612.
Fostul mare rabin al Israelului Eliahu Bakshi-Doron a murit duminică din cauza covid-19. În vârstă de 79 de ani, el a fost mare rabin sefard al Israelului în perioada 1993-2003.
Peste 700 de cadavre au fost luate din locuinţe la Guayaquil - capitala economică a Ecuadorului -, unde serviciile spitaliceşti şi funerare sunt depăşite de pandemia covid-19. cauza deceselor nu a fost specificată.
DUMINICĂ A PAŞTELUI MAI PUŢIN SÂNGEROASĂ ÎN ITALIA
Italia a anunţat prima sa zi mai puţin sângeroasă de trei săptămâni - cu 431 de morţi într-o zi. Pentru prima oară de la 19 martie, s-au înregistrat mai puţin de 500 de morţi într-o zi.
”Scăderea presiunii asupra structurilor noastre spitaliceşti continuă”, şi-a exprimat satisfacţia directorul Protecţiei Civile Angelo Borrelli.
”TOTUL S-AR FI PUTUT SCHIMBA”
După o săptămână de spitalizare - inclusiv mai multe zile la terapie intensivă -, premierul britanic Boris Johnson a fost externat din spital duminică.
De-acum în convalescenţă, el a mulţumit îngrijitorilor care i-au ”salvat viaţa” şi mai ales infirmierelor prezente alături de el în cele 48 de ore în care ”totul s-ar fi putut schimba”.
”CONTAGIUNEA SPERANŢEI”
Papa Francisc a propus în mesajul său de Paşte ”reducerea”, chiar ”anularea” datoriei ţărilor sărace, a îndemnat la o relaxare a sancţiunilor internaţionale şi la un ”armistiţiu mondial imediat”. El şi-a exprimat dorinţa ca Europa să regăsească ”un spirit concret al solidarităţii”.
La Ierusalim, câţiva religioşi au celebrat cel mai important moment liturgic al tradiţiei creştine în Sfântul Mormânt - închis publicului pentru prima oară în mai bine de un secol într-o duminică a Paştelui.
REDESCHIDERE TREPTATĂ POSIBIL DIN MAI ÎN SUA
Expertul-şef al Guvernului american, doctorul Anthony Fauci, a estimat că o redeschidere treptată şi localizată a acitvităţilor economice în Statele Unite ar putea avea loc în mai, însă a rămas prudent în acest sens.
RISCUL UNEI RECESIUNI ISTORICE
Asia de Sud - India, Bangladesh, Pakistan, Afganistan, între alte ţări - riscă să înregistreze anul acesta cea mai slabă performanţă economică din ultimii 40 de ani, ceea ce va dăuna eforturilor în lupta împotriva sărăciei în zonă, a estimat Banca Mondială (BM).
CHARLES DE GAULLE A REVENIT LA TOULON
Armata franceză a efectuat o operaţiune fără precedent de debarcare şi de plasare în izolare sanitară a 1.900 de marinari, după acostarea la Toulon a portavionului nuclear francez Charles-de-Gaulle, care s-a întors anticipat în port din cauza unor cazuri de covid-19 la bord.
SCĂDEREA PRODUCŢIEI PETROLULUI
OPEP şi partenerii săi au convenit ”cea mai mare scădere a producţiei din istorie”, în speranţa unei creşteri a preţului petrolului, în plină pandemie, şi în pofida unor tensiuni între Rusia şi Arabia Saudită.
Cursul petrolului creştrea luni pe piaţa din Asia.
PANICĂ ŞI DEMISIE ÎN TURCIA
Ministrul turc de interne şi-a prezentat demisia la o zi după anunţarea abruptă a unei izolări totale în weekend, care a împins mulţimi de turci panicaţi în magazine - pentru a face provizii -, fără să respecte măsurile de distanţare socială. Câteva ore mai târziu, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a refuzat această demisie.
DE 500 DE ORI ”IERTARE”
Poliţia indiană a sancţinat zece turişti străini, pe care i-a pus să scrie de 500 de ori ”îmi cer scuze” din cauză că au încălcat izolarea într-un oraş din nordul ţării.
HOŢ DE TESTE
Un chinez a fost arestat duminică la Lima şi a fost acuzat de faptul că a propus în mod ilegal teste rapide de covid-19 pe care le-a furat de la Ministerul Sănătăţii, a anunţat poliţia peruviană.
Tianxing Zhang, în vârstă de 36 de ani, mergea din uşă în uşă la Lima pentru a propune teste pe bani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...