Pandemia noului coronavirus se apropie de 200.000 de morţi în lume, relatează AFP care prezintă noi bilanţuri, noi măsuri şi fapte marcante în evoluţia covid-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

RAMADAN SUMBRU

Sute de milioane de musulmani auînceput vineri o lună de ramadan sub semnul izolării. Moscheile sunt obligate să rămână închise, iar iftarul - masa zilnică de dezlegare a postului - nu poate fi împărţită, aşa cum vrea obiceiul, în familie sau cu vecinii.

OMS MOBILIZEAZĂ ÎN VEDEREA UNUI ”VACCIN PENTRU TOŢI”

Numeroase ţări şi actori economici privaţi s-au angajat să se mobilizeze alături de Organizaţia Mondialăa Sănătăţii (OMS) în vederea unei accelerări a producţiei de vaccinuri, tratamente şi teste de diagnosticare şi în vederea asigurării unui acces echitabil la acestea.

PESTE 193.000 DE MORŢIÎN LUME

Pandemia s-a soldat cu cel puţin 193.000 de morţi în lume de la apariţia sa în decembrie în China, potrivit unui bilanţ întorcmit vineri la ora 19.00 GMY (22.00, ora României) de AFP din surse oficiale.

Peste 2.770.750 de contaminări au fost diagnosticate în 193 de ţări şi teritorii.

Statele Unite sunt ţara cea mai afectată ca număr de morţi şi de cazuri - cu 51.017 decese şi peste 890.000 de cazuri, urmate de Italia 0 25.969 de morţi, Spania - 22.524 de morţi, Franţa - 22.245 şi Regatul Unit, cu 19.506 de morţi.

IMPACT ECONOMIC

Produsul Intern Brut (PIB) al Statelor unite urmează să se contracte cu aproximativ 12% în al doilea trimestru, iar nivelul şomajului ar urma să crească la aproape 14%, potrivit unor estimări publicate de o agenţie independentă.

Italia preconizează un deficit public de 10,4% din PIB şi o datorie de 155,7% în 2020.

În Rusia, Banca centrală se aşteaptă la o scădere a PIB-ului de până la 6% în 2020 din cauza noului coronavirus şi prăbuşirii cursului petrolului.

AJUTOARE

Preşedintele american Donald Trump a promulgat un nou plan de ajutoarare în valoare de 500 de miliarde de dolari, destinat susţinerii întreprinderilor şi spitalelor americane. El a anunţat că Statele Unite urmează să vândă aparate medicale de respiraţie artificială unui număr de patru ţări în curs de dezvoltare - Indonezia, Ecuador, El Salvador şi Honduras.

Compania aeriană Air France urmează să primească de la statul francez împrumuturi bancare în valoare de şapte miliarde de euro. Împrumuturi bancare garantate de stat în valoare de cinci miliarde de euro sunt studiate pentru constructorul de automobile Renault.

Guvernul olandez promite un ajutor companiei aeriene KLM în valoare de două până la patru miliarde de euro.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat vineri plata unui ajutor de urgenţă în valoare de 309 milioane de dolari Mozambicului în lupta împotriva pandemiei.

Mexicul, Statele Unite şi Canada pregătesc un plan în vederea redemarării industiei auto - un sector vital pentru ţara latino-americană, oprit din cauza pandemiei -, a anunţat Guvernul mexican.

RESTRICŢII CONSOLIDATE SAU RELAXATE

Guvernul ceh a relaxat şi mai mult restricţiilepe care le-a impus, anunţând deschiderea frontierelor călătoriilor de afaceri provenind din Uniunea Europeană (UE).

Israelul a aprobat o nouă relaxare, autorizând în anumite condiţii deschiderea multor afaceri, inclusiv a unor restaurante şi cafenele.

Algeria, Tunisia şi Libia au anunţat relaxarea interdicţiilor circulaţiei pe timp de noapte în luna Ramadanului. În Maroc, în schimb, o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii a fost instaurată întreaga lună.

Magazinele şi şcolile urmează să redeschidă treptat - începând de la 11 şi, respectiv, 18 mai - în Belgia.

Paraguayul a prelungit până la 3 mai, inclsuiv, măsurile de izolare ”strictă”.

CORUPŢIE

Anchete judiciare au fost lansate în Columbia împotriva ministrului Agriculturii Rodolfo Enrique Zea, a patru guvernatori şi a 41 de funcţionari municipali cu privire la presupusă o corupţie în gestionarea fondurilor destinate luptei împotriva pandemiei noului coronavirus, a anunţat vineri parchetul.

GERMANIA SE PREGĂTEŞTE DE L DOILEA VAL

La Berlin, un spital de 1.000 de paturi este în curs de construcţie de către Bundeswehr (armata).

Există un ”pericol findamental” ca infecţiile să repornească ”dacă ansamblul măsurilor restrictive este suprimat în mod precoce”, a avertizat un reprezentant al Institutului Robert Koch, însărcinat cu controlul bolilor.

TRUMP ŞI DEZINFECTANT

Donald Trump a declarat că declaraţiile sale cu privire la eventuale injecţii cu dezinfectant în lupta împotriva noului coronavirus - care au provocat consternarea în comunitatea ştiinţifică - erau ”sarcastice”.

Purtătoarea sa de cuvânt a subliniat anterior că vorbele preşedintelui au fost ”scoase din contextul lor”.

CĂLĂTORII

Miniştrii Turismului din ţările membre G20 s-au angajat vineri să atenueze impactul pandemiei covid-19 asupra turismului mondial - unul dintre sectoarele cele mai afectate şi cu milioane de locuri de muncă ameninţate.

INDIGENI

Mai mulţi lideri indigeni din Amazonia au îndemnat vineri la un ajutor internaţional în faţa lipsei structurilor - mai ales medicale -, care îi face vulnerabili în faţa noului coronavirus şi au avertizat cu privire la riscul unui ”etnocid” şi dispariţia comunităţilor lor.

ALEGERI PREZIDENŢIALE POLONEZE

Ministrul polonez al Sănătăţii, un cardiolog, a apreciat vineri că o amânare - până în 2022 - a alegerilor prezidenţiale, prevăzute în mai, ar fi ”singura opţiune sigură” dată fiind pandemia noului coronavirus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.