Guvernul român a capitulat duminică şi a abrogat, aşa cum a anunţat, ordonanţa de urgenţă care dilua legislaţia anticorupţie, cu scopul de a stinge furia protestatarilor care rămân mobilizaţi după şase zile de manifestaţii în masă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Guvernul a aprobat proiectul de abrogare a ordonanţei de urgenţă”, a anunţat Executivul social-democrat la finalul unei şedinţe extraordinare, convocate în vederea retragerii acestui text, care a provocat cea mai amplă mişcare de contestare populară de la căderea comunismului şi o nouă adunare uriaşă, duminică seara, la Bucureşti.

Criticat după ce a adoptat această revizuire a Codului Penal prin ordonanţă de urgenţă, lăsând Parlamentul deoparte, premierul Sorin Grindeanu a promis să deschidă ”rapid dezbateri publice cu toate partidele politice şi cu societatea civilă”.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Textul iniţial reducerea în mod sensibil pedepsele pentru abuz de putere şi introducea un prag minim al prejudiciului de 200.000 de lei (44.000 de euro) în vederea declanşării urmăririi penale, în cea mai mare parte a cazurilor de corupţie. El provoca temeri criticilor săi cu privire la un regres în lupta împotriva corupţiei, care s-a intensificat în ultimii ani.

”Sper că este vorba despre o anulare adevărată. Ei au spus că ascultă, dar vor să revină cu un nou text în Parlament. Vom rămâne atenţi pentru a nu fi înşelaţi”, a declarat Daniel, în vârstă de 35 de ani, traducând neîncrederea contestatarilor care, mulţi dintre ei, cer demisia Guvernului instalat doar de o lună.

Liderul Partidului Social Democrat (PSD) Liviu Dragnea şi-a înăsprit tonul duminică seara. ”Dacă manifestaţiile continuă, după abrogarea acestei ordonanţe, va deveni clar că este vorba despre un plan urzit după alegerile parlamentare” din decembrie vizând doborârea Guvernului, a acuzat el.

Semnalând că nu vor lăsa garda jos, aproximativ 100.000 de manifestanţi s-au adunat din nou în Piaţa Victoriei, unde se află sediul Guvernului, într-un concert de fluierături şi într-o mare de steaguri tricolore albastru-galben-roşie.

Bogdan Basareb, specializat în media sociale, şi-a exprimat bucuria faţă de ”lecţia bună” dată conducătorilor. ”Suntem vii, suntem aici, ne-am săturat!”.

”Am încredere în această tânără generaţie, am sentimentul că lucrurile se vor schimba de această dată, pentru că românii s-au săturat de zbuzuri”, mărturiseşte un pensionar.

”NE-AM SĂTURAT”

Tineri de la oraş, veniţi adesea să manifesteze în familie, au format grosul acestor adunări care, la căderea serii, împânzesc foarte multe oraşe din această ţară cu 20 de milioane de locuitori care a traversat mai multe perioade de instabilitate politică în ultimele decenii.

Radu, în vârstă de 27 de ani, şi-a sacrificat cei 100 de kilometri de bicicletă de duminica pentru a protesta nemişcat pe bicicletă, duminică dimineaţa, în faţa sediului Guvernului.

”Există în continuare atât de multă corupţie în Guvern, în Senat, peste tot. Nu mai putem (...), vrem lideri competenţi, care să guverneze pentru popor, nu pentru ei şi conturile lor la bancă”, se indignează tânărul.

Premierul, vizibil obosit, şi-a explicat schimbarea de poziţie spunând că nu vrea să ”împartă România” prin această reformă penală.

El a reafirmat că motivaţia Guvernului a fost să pună Codul Penal în acord cu Constituţia. Guvernul spunea, de asemenea, că vrea să deblocheze închisorile.

Executivul a fost criticat pentru că a vrut să-l ferească de justiţie pe Dragnea, implicat într-un proces într-un caz de angajări fictive. Comisia Europeană (CE) şi Departamentul american de Stat şi-au exprimat îngrijorarea.

Dragnea, care a fost condamnat deja la doi ani de închisoare cu suspendare în alt dosar, s-a apărat că ar fi unul dintre beneficiarii ordonanţei şi a denunţat o campanie de dezinformare.

Guvernul a transmis, de altfel, săptămâna aceasta, în Parlament, un proiect de lege, şi el criticat, vizând graţierea a 2.500 de deţinuţi, dintre care unii ar putea să fie aleşi condamnaţi.

Îndepărtat de la putere, la sfârşitul lui 2015, prin manifestaţii împotriva corupţiei, PSD se bucură de o bază electorală solidă în mediul rural şi al persoanelor defavorizate, care l-au plebiscitat din nou, în alegerile legislative din decembrie, pe fondul unor promisiuni cu privire la creşterea ajutoarelor sociale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.