Coreea de Nord a propus să îşi închidă instalaţia pentru teste atomice, a anunţat Seulul duminică, la două zile după un summit intercoreean istoric, relatează AFP, care prezintă principalele etape ale programelor balistic şi nuclear nord-coreene

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

ÎNCEPUTURILE

Coreea de Nord începe să lucreze la sfârşitul anilor '70 la o versiune de rachetă sovietică de tip Scud-B, cu o rază de acţiune de 300 de kilometri, şi efectuează un prim test în 1984.

Din 1987 în 1992, Phenianul pune la punct rachete cu rază lungă de acţiune, de până la 6.700 de kilometri.

În 1989, fotografii satelitare americane dezvăluie existenţa unui centru nuclear la Yongbyon, la nord de Phenian.

ACORD CU WASHINGTONUL

În 1994 se încheie un acord bilateral între Statele Unite şi Nord - care se angajează să-şi distrugă programul nuclear militar în schimbul construirii unor reactoare civile. Acest acord intervine la trei luni după decesul lui Kim Il Sung, înlocuit de fiul său, Kim Jong Il.

La sfârşitul lui 2002, Washingtonul acuză Phenianul de continuarea unui program secret în vederea obţinerii de uraniu puternic îmbogăţit. Nordul îi expulzează pe inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), iar apoi se retrage din Tratatul Neproliferării Nucleare (TNP).

PRIMUL TEST NUCLEAR

Pe 9 octombrie 2006, Phenianul, care a pus capăt în 2005 moratoriului cu privire la rachete cu rază lungă de acţiune, procedează la primul său test nuclear. ONU adoptă sancţiuni economice care vor fi consolidate în mai multe rânduri.

În 2007, Phenianul acceptă să-şi desfiinţeze programul nuclear şi să primească inspectori AIEA în schimbul unui milion de tone de carburant şi retragerii sale de pe lista ţărilor catalogate teroriste de Washington.

AL DOILEA ŞI AL TREILEA TESTE

În 2009, Phenianul părăseşte negocierile în şase (cele două Corei, China, Rusia, Statele Unite şi Japonia) lansate în 2003, iar apoi îşi reactivează programul nuclear. Pe 25 mai, are loc al doilea test nuclear subteran.

În decembrie 2011, Kim Jong Un îi succedă tatălui său. Al treilea test nuclear este efectuat în 2013.

RACHETĂ ÎN MAREA JAPONIEI

La începutul lui 2016, are loc al patrulea test nuclear subteran.

În august Nordul trage, pentru prima oară, o rachetă balistică în zona economică maritimă a Japoniei. Urmează alte teste.

Al cincilea test nuclear, pe 9 septembrie.

RAZĂ DE ACŢIUNE FĂRĂ PRECEDENT

În iulie 2017, Nordul trage a doua rachetă balistică intercontinentală (ICBM), care pare să pună în raza sa de acţiune o bună parte a continentului american.

Preşedintele Donald Trump ameninţă să trimită ”focul şi furia” asupra Nordului. Phenianul îi răspunde pe 29 august trăgând o ICBM pe deasupra Japoniei.

La 3 septembrie, Phenianul efectuează al şaselea test nuclear, pe care-l prezintă ca pe cel al unei bombe cu hidrogen suficient de mică să fie instalată pe o rachetă. Experţi apreciază că această bimbă a degajat o putere de 250 de kilotone - de 16 ori mai puternică decât cea lansată de americani asupra Hiroshimei.

Washingtonul cataloghează drept ”stat care susţine terorismul” Coreea de Nord, care a figurat deja pe lista neagră americană din 1988 în 2008.

La 29 noiembrie, Nordul testează un nou tip de rachetă balistică - Hwasong-15 -, suscetptibilă potrivit nord-coreenilor să transporte ”o ogivă grea extra-mare”, capabilă să atingă întregul teritoriu continental american.

Kim Jong Un proclamă că ţara sa a devenit stat nuclear.

DIPLOMAŢIA ÎN ACŢIUNE

În mesajul său de Anul Nou, liderul nord-coreean anunţă în mod surprinzător participarea ţării sale la Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă din Coreea de Sud, în perioada 9-25 februarie 2018.

Pe 21 aprilie 2018, Phenianul proclamă sfârşitul testelor nucleare şi închiderea site-ului de teste atomice, care şi-a ”îndeplinit misiunea”, potrivit lui Kim.

Pe 27 aprilie, un summit îi reuneşte pe Kim Jong Un şi pe preşedintele Coreei de Sud Moon Jae-in. Ei declară că ”nu va mai fi război în peninsula coreeană” şi ca obiectiv ”o denuclearizare totală”.

La 29 aprilie, preşedinţia sud-coreeană anunţă că Kim a propus să-şi închidă instalaţia atomică în mai şi să invite experţi americani.

Un summit istoric este aşteptat între Kim Jong Un şi Donald Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.