Una după alta, Donald Trump a făcut cu aplomb afirmaţii false, în timp ce Joe Biden a fost ofensiv pe fond, dar foarte confuz pe formă: cei doi candidaţi la preşedinţia SUA s-au contrazis cu privire la inflaţie, imigraţie şi Ucraina în timpul primei lor dezbateri în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie, joi, la CNN, comentează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Inflaţia ne ucide ţara", a declarat de la bun început fostul preşedinte republican, în vârstă de 78 de ani, care a părut extrem de relaxat în timp ce aborda un argument despre care ştia că va rezona cu americanii afirmând că rivalul său face o "treabă proastă", în ciuda creşterii robuste şi a gradului ridicat de ocupare a forţei de muncă.

Democratul în vârstă de 81 de ani, a cărui voce a fost adesea răguşită în faţa camerelor CNN, canalul care a organizat dezbaterea, l-a atacat pe miliardar pe un subiect pe care îl ştia delicat, criticându-l pentru acţiunea sa "teribilă" împotriva dreptului la avort.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

El l-a acuzat, de asemenea, pe Donald Trump că "minte" atunci când afirmă că imigraţia ilegală provoacă o creştere a criminalităţii, înainte de a intra pe un teren mai personal.

Democratul s-a referit la adversarul său ca la un "infractor condamnat", după ce Trump a fost găsit vinovat într-un caz de plăţi ascunse către o fostă actriţă de filme porno. Biden a spus despre Trump că are "simţul moral al unei persoane depravate", numindu-l în repetate rânduri "plângăcios".

"Nu am făcut nimic rău", a replicat fostul preşedinte, inculpat în mai multe dosare, susţinând că sistemul judiciar este "corupt". Republicanul, care nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea din 2020, a evitat să promită că va recunoaşte necondiţionat verdictul urnelor din noiembrie, asigurând că îl va accepta dacă alegerile au fost "corecte şi echitabile".

La rândul său, Donald Trump, fără a merge până la insultele cu care îşi condimentează discursurile de campanie, a afirmat că rivalul său "nu este făcut" pentru a fi preşedinte şi l-a prezentat drept un lider slab. "El a devenit ca un palestinian, dar ei nu-l plac pentru că este un palestinian foarte rău. Un (palestinian) slab", a spus republicanul, referindu-se la politica lui Joe Biden faţă de conflictul dintre Israel şi Hamas.

Războiul din Ucraina nu ar fi avut loc niciodată dacă Statele Unite ar fi avut un "lider", a mai spus el.

Donald Trump l-a provocat pe Joe Biden să susţină un "test cognitiv", lăudându-se că el însuşi a susţinut două şi că a "strălucit", înainte de a se lăuda cu talentul său la golf, în timp ce rivalul său afişa un zâmbet ironic.

Pe de altă parte, fostul dezvoltator imobiliar a făcut o serie de afirmaţii false şi exagerări, fără nicio intervenţie din partea celor doi jurnalişti de la CNN care găzduiau dezbaterea. Pe lângă faptul că au pus întrebări, aceştia din urmă s-au asigurat doar că timpul de vorbire al fiecăruia este respectat, întrerupând microfonul de îndată ce era ridicat, ceea ce a împiedicat orice întrerupere intempestivă.

Cei doi candidaţi la Casa Albă, care se antipatizează sincer, nu şi-au dat mâna când au ajuns pe platoul CNN din Atlanta (Georgia, sud-est). Potrivit unui reporter care a intrat pentru scurt timp pe platou, aceştia nu au schimbat nicio privire în timpul primei pauze publicitare. Apoi, nu şi-au dat mâna nici la plecare.

Cu excepţia oricăror surprize, dezbaterea este puţin probabil să schimbe prea mult liniile într-o ţară în care polarizarea politică este extremă. Cu toate acestea, miza este enormă: dacă unul dintre cei doi candidaţi reuşeşte să cucerească câţiva alegători independenţi, acest lucru ar putea fi suficient pentru a-i oferi un avantaj în noiembrie, în condiţiile în care alegerile se anunţă foarte strânse. Pentru a face acest lucru, Joe Biden trebuie să asigure oamenii de vitalitatea şi sănătatea sa, iar în această privinţă, prestaţia sa de joi probabil va fi considerată o ocazie ratată, chiar dacă a devenit mai confortabil pe măsură ce dezbaterea a avansat.

"Nu înţeleg un cuvânt din ceea ce spune, nu este trist?", a declarat Hazel Reitz, în vârstă de 55 de ani, care a participat la o proiecţie a dezbaterii organizată de Partidul Republican din San Francisco. Cu toate acestea, ea spune că va vota pentru democrat în noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.