Când fostul lider thailandez Thaksin Shinawatra s-a întors din exil în august, a devenit, fără îndoială, cea mai importantă persoană deţinută în celebrele închisori ale ţării. Dar omul de afaceri miliardar, care a fost încarcerat pentru acuzaţii legate de corupţie, a stat în închisoare pentru puţin mai mult de 12 ore înainte de a fi mutat în secţia "premium" a unui spital din Bangkok, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Faptul că acesta a fost tratat cu blândeţe a dus la reclamaţii privind un tratament special şi a declanşat o serie de întrebări mai ample cu privire la standardele din cadrul sistemului penitenciar.

Potrivit relatărilor din presa thailandeză, Thaksin a fost mutat într-o aripă a unui spital cu camere private dotate cu aer condiţionat şi cu televizor, frigider, canapea şi masă, fiind îngrijit 24 de ore din 24 de către asistente. Oficialii au negat că el ar fi beneficiat de vreun tratament special, spunând că fostul prim-ministru avea nevoie de îngrijiri urgente, deoarece avea insomnie, senzaţie de apăsare în piept şi tensiune arterială ridicată, iar nivelul de oxigen din vârful degetelor era scăzut.

Cu toate acestea, activiştii şi avocaţii au atras atenţia asupra condiţiilor din închisorile din Thailanda, unde celulele sunt supraaglomerate şi lipsite de igienă, iar asistenţa medicală este limitată. Aceştia spun că acelaşi standard de îngrijire ar trebui să fie acordat tuturor deţinuţilor.

Într-un articol recent pentru Bangkok Post, Andrea Giorgetta, de la Federaţia Internaţională pentru Drepturile Omului (FIDH), scrie: "Un aspect pozitiv al epopeii Thaksin este că a pus în lumina reflectoarelor problema adesea trecută cu vederea a condiţiilor din închisorile din Thailanda."

Cel mai recent raport anual al FIDH privind starea închisorilor notează că, în timp ce numărul de deţinuţi este în scădere, închisorile rămân supraîncărcate şi au fost criticate în repetate rânduri pentru că nu se încadrează în standardele internaţionale.

Accesul la duşuri este adesea extrem de limitat; într-o închisoare, deţinuţilor li se permite să stea sub duş doar pentru timpul necesar unui gardian pentru a număra până la 15. În centrul unei celule există, de obicei, una până la trei toalete, cu un recipient cu apă şi un vas folosite pentru spălare şi curăţare - dar adesea această apă se termină, a constatat raportul FIDH. Celulele pot fi împărţite de până la 50 sau 60 de persoane, potrivit grupului Thai Lawyers for Human Rights (TLHR).

Deţinuţii politici reprezentaţi de TLHR au raportat, ca şi alţii, lipsa de hrană adecvată şi de apă potabilă curată. Apa din închisoare are un miros puternic de clor, spun deţinuţii, iar unii au raportat că au văzut larve de ţânţari în apă. Dacă deţinuţii doresc să cumpere apă îmbuteliată sau alimente, trebuie să lucreze în închisoare sau să se bazeze pe familie pentru a le trimite produse.

Activiştii şi avocaţii spun că, atunci când deţinuţii se îmbolnăvesc, accesul la asistenţă medicală este un proces de durată.
"Este posibil să existe anumite fapte sau circumstanţe în cazul dlui Thaksin care să fi necesitat o astfel de procedură accelerată", spune Poonsuk Poonsukcharoen, avocat la TLHR, despre transferul peste noapte al lui Thaksin. "Dar, din experienţa noastră de lucru cu alţi prizonieri, acesta este un interval neobişnuit de rapid".

Unii au pus în contrast transferul rapid al lui Thaksin la spital cu cel al prizonierilor politici acuzaţi în temeiul legilor stricte ale ţării privind lezmajestatea, care pot petrece săptămâni întregi în greva foamei înainte de a fi duşi la spital.

O femeie, cunoscută sub numele de Warunee şi reprezentată de TLHR, a fost transferată săptămâna aceasta la un spital universitar, dar doar după ce a stat 14 zile în greva foamei. Greutatea ei corporală scăzuse deja cu 10%, de la 37 kg la 33 kg.

Poonsuk spune că a fost deosebit de îngrijorată de sănătatea lui Warunee. Ea suferă de tulburare bipolară şi se teme că privarea de somn din cauza grevei foamei şi a condiţiilor din interior i-ar putea agrava starea. Medicamentele sunt, de asemenea, limitate în închisoare, le-a spus Warunee avocaţilor săi.

Alţi tineri protestatari tineri încarceraţi pentru lezmajestate au aşteptat mai mult timp pentru a fi spitalizaţi. Parit Chiwarak, un lider proeminent al protestatarilor, cunoscut şi sub numele de Penguin, a fost transferat la spital abia în a 47-a zi de greva foamei.

După mutarea lui Thaksin la spital, hashtag-ul VVIP a început să fie în trend, iar imagini cu el în exil - inclusiv un clip din 2021 în care boxa energic - au fost distribuite pe reţelele de socializare, în timp ce oamenii ridicau întrebări cu privire la gravitatea stării sale. Fiica sa, Paetongtarn Shinawatra, a declarat că este îngrijorată de inima lui şi că el a avut probleme pulmonare după ce a contractat Covid.

Cu toate acestea, unii au speculat acum că el ar putea petrece restul sentinţei sale - care a fost redusă de la opt ani la un an - în spital.

Poonsuk spune că este posibil ca Thaksin să fi fost tratat diferit faţă de clienţii ei ca urmare a vârstei sale înaintate. Dacă este bolnav, TLHR nu are nicio reclamaţie cu privire la tratamentul său, spune ea, adăugând însă: "Am spera totuşi că şi în cazul altor deţinuţi se va respecta acelaşi standard".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.