O procedură de destituire a preşedintelui francez Emmanuel Macron, susţinută de către Partidul La France Insoumise (LFI), a fost admisă marţi de către Biroul Adunării Naţionale, care a trimis-o la Comisia Legilor, potrivit unor surse parlamentare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cea mai înaltă instanţă executivă a Camerei inferioare a Palamentului francez a validat astfel prima etapă a acestei proceduri - cu 12 voturi la 10 -, potrivit liderului grupului Union des droites pour la République (UDR), Eric Ciotti.

Stânga a dat această undă cu toate voturile sale textului semnat de totţi deputaţii LFI şi o mână de deputaţi ecologişti şi comunişti.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Şefa grupului LFI Mathilde Panot s-a felicitat pe X cu privire la acest ”eveniment fără precedent în istoria Republicii a V-a” şi a anunţat o ”întâlnire în curând în Comisia Legilor la dezbateri”.

FĂRĂ ŞANSE

Acest demers are însă foarte puţine şanse de succes, în contextul în care stânga este minoritară în această Comisie, la fel ca în hemiciclu, unde destituirea este necesar să fie adoptată cu votul a două teimi dintre parlamentari.

Acest lucru presupune susţinerea Partidului Rassemblement national (RN, extremă dreapta), a cărui şefă Marine Le Pen a denigrat o ”manevră de fumigaţie” cu scopul de a ”încerca să se facă uitate multiplele compromisuri cu macronismul”.

În tabăra prezidenţială, fostul premier Gabriel Attal, liderul deputaţilor Renaissance, a anunţat în cadrul reuniunii Biroului Adunării că ”această moţiune şi această dezbatere (sunt) o declaraţie de război la adresa instituţiilor noastre” şi i-a catalogat pe autorii acestia drept ”agenţi de destabilizare permanentă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.