Adunarea Naţională franceză a adoptat joi - cu 337 de voturi la 32 - un proiect de lege constituţională iniţiat de către deputata La France Insoumise (LFI, stânga) Mathilde Panot menit să protejeze şi să garanteze dreptul fundamental la întreruperea voită a sarcinii (avort), în urma unor obstrucţionări şi unor discuţii aprinse, după ce textul a fost adoptat în Comisia Legilor în urmă cu câteva zile, relatează Le Figaro.
După aproape cinci ore de dezabteri pe tema avortului, marcate de numeroase invective în hemiciclu şi de depunerea unor amendamente de obstrucţionare de către Les Republicains (LR, dreapta), majoritatea aleşilor NUPES, din tabăra prezidenţială, şi Rassemblement national (RN, extrema dreaptă), au votat în favoarea textului.
Una dintre schimbările remarcate joi a fost noua schimbare de poziţie a lui Marine Le Pen în acest subiect, care şi-a retras un amendament pe care l-a depus în urmă cu câteva zile, prin care propunea ”constituţionalizarea” Legii Veil şi susţinea proiectul depus de către deputatul MoDem Erwan Balanant, care propunea o rescriere a textului lui Mathilde Panot, din care să fie retrasă menţinea ”contracepţia”, pentru a răspunde astfel unor îngrijorări privind ”termenele” şi ”respectarea clauzei de conştiinţă”, potrivit lui Le Pen.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
LFI dorea la rândul său această modificare, în urma unor discuţii cu grupul parlamentar majoritar.
După vot, Mathilde Panot a salutat adoptarea. ”Ţara noastră vorbeşte lumii”, a declarat ea, aplaudată intens în hemiciclu.
Însă acest text are puţine şanse să fie adoptat de Senat.
Senatorii au respins, la 19 octombrie - cu 172 de voturi la 139 -, un text asemănător, iniţiat de către ecologista Mélanie Vogel.
Partidul LR, care se opune acestei măsuri, este majoritar în Senat.
După eliminarea ”contracepţiei” din text, unii senatori şi-au exprimat speranţa că acesta poate fi adoptat.
Însă ”majoritatea parlamentarilor noştri apreciază că dreptul la avort nu poate fi înscris în Constituţie. Nu văd de ce şi-ar schimba părerea în câteva săptămâni”, declara în urmă cu câteva zile Le Figaro. liderul grupului de centru Hervé Marseille.
Orice proiect de lege constituţională este necesar să fie adoptat în aceeaşi formă în ameble Camere franceze, înainte de a fi supus unui referendum.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.